Kisah Sebenar Perjanjian Berat Sebelah Perkhidmatan Katering Untuk MAS

Kisah Sebenar Perjanjian Berat Sebelah Perkhidmatan Katering Untuk MAS

Beberapa penyokong Pakatan kini cuba mengalihkan kesalahan kepada Pak Lah kerana abangnya mempunyai perjanjian perkhidmatan katering berat sebelah dengan Malaysia Airlines (MAS).

Mereka nampaknya tidak tahu cerita sebenar dan pendedahan ini akan mengejutkan mereka.

MAS sebelum ini membekalkan makanan untuk pesawat sendiri melalui MAS Catering Sdn Bhd tetapi disebabkan oleh penstrukturan semula MAS pada 2002 selepas kerajaan pemerintahan Mahathir membeli semula MAS pada tiga kali ganda harga pasaran untuk RM1.8 bilion, mengambil alih lagi hutang RM7 bilion daripada MAS dan menjual ibu pejabat MAS – Malaysia Airlines juga terpaksa menjual perkhidmatan kateringnya.

Kisah Sebenar Perjanjian Berat Sebelah Perkhidmatan Katering Untuk MAS

Oleh itu, MAS Catering Sdn Bhd telah dijual kepada Gubahan Saujana Sdn Bhd (Gubahan), sebuah syarikat milik Datuk Ibrahim bin Ahmad Badawi, abang YB Tun Abdullah Ahmad Badawi, mantan Perdana Menteri.

Selepas itu, Gubahan telah ditukar menjadi LSG Sky Chef Brahim’s Sdn Bhd. Pada ketika Projek WAU (Widespread Asset Unbundling) jugalah MAS memeterai perjanjian berat sebelah 25 tahun kontrak katering dengan LSG Sky Chef Brahim’s Sdn Bhd yang menelan kos sebanyak RM6.25 bilion.

Kontrak ini bermula pada tahun 2003 ketika Mahathir masih PM dan akan bertahan selama 25 tahun sehingga tahun 2028.

Walau bagaimanapun, MAS di bawah pentadbiran Najib pada 2015 memaksa Brahim untuk merundingkan semula perjanjian itu, memberikan diskaun sebanyak 60% ke atas faedah masa lalu dari MAS kepada Brahim dan juga menandatangani semula perjanjian selama 5 tahun bermula 2015 dengan harga 25% lebih rendah.

Kisah Sebenar Perjanjian Berat Sebelah Perkhidmatan Katering Untuk MAS

Ya, Mahathir yang telah menyebabkan kejatuhan MAS dan tidak tahu apa yang sedang dilakukannya dan masih memberikan perjanjian konsesi jangka panjang sehingga tahun 2028 yang membebankan MAS setiap tahun walaupun selepas beliau mencuci tangan dan bersara.

Sebaliknya, Najib membuat keputusan yang sukar untuk menyelesaikan satu lagi masalah legasi Mahathir seperti lebuh raya PLUS dan perjanjian berat sebelah IPP.

Oleh Lim Sian See