Pemilik SPLASH Bayar Diri Mereka Dividen Lumayan RM2.63 bilion Pada 2016?

Pemilik SPLASH Bayar Diri Mereka Dividen Lumayan RM2.63 bilion Pada 2016?

Seperti yang telah saya jelaskan beberapa kali sebelum ini, perjanjian konsesi SPLASH yang sangat berat sebelah yang ditandatangani pada zaman Mahathir bermakna pemegang konsesi membuat keuntungan besar-besaran setiap tahun dengan risiko yang amat kecil.

Bayangkan pelaburan anda adalah RM170 juta tetapi anda membuat RM400 juta setiap tahun.

Inilah sebabnya kenapa mantan MB Khalid Ibrahim sebelum ini telah dijatuhkan kerana beliau cuba mengakhiri perjanjian berat sebelah ini dengan memaksa pengambilalihan SPLASH pada RM250 juta.

Isu SPLASH: Rafizi Akui Anwar Lobi Khalid Untuk Bayar Lebih

Dan seperti yang saya katakan, kelewatan setiap tahun bermakna Kerajaan Selangor kehilangan kira-kira RM300 juta.

Oleh itu, bagi tahun 2014, 2015, 2016 dan 2017, Kerajaan Selangor telah kehilangan kira-kira RM1.2 bilion dalam bentuk keuntungan yang hilang selepas memaksa Khalid Ibrahim meletakkan jawatan.

Kerajaan PKR Selangor sekarang mahu membeli SPLASH untuk RM2.8 bilion dan bukan lagi RM250 juta.

Tetapi yang lebih hebat lagi, akaun kewangan FY 2016 yang terakhir yang difailkan oleh SPLASH menunjukkan bahawa rizab pemegang saham mereka tiba-tiba jatuh – menunjukkan bahawa pemegang saham SPLASH mungkin telah membayar dividen bumper kepada diri mereka sendiri sebanyak RM2.63 bilion – yang bermaksud rakan PKR Wan Azmi mungkin mendapat RM788 juta disebabkan pemilikan 30% beliau ke atas SPLASH.

Rakyat Berhak Tahu Kenapa Kerajaan Selangor Mahu Bayar RM2.7 Bilion Kepada SPLASH

Jadi, walaupun Kerajaan Selangor berjaya membeli SPLASH hari ini dengan harga RM2.8 bilion, dengan mengambil kira 70% daripada SPLASH yang mereka tidak miliki, mereka akan kehilangan dividen sebanyak RM1.84 bilion.

Oleh itu kerana penyingkiran MB Khalid Ibrahim, rakyat Selangor akan kehilangan sejumlah RM3.6 bilion – yang terdiri daripada dividen RM1.8 bilion dan pembayaran pembelian lebih tinggi sebanyak RM1.8 bilion untuk 70% SPLASH yang tidak dimilikinya.

Begitu juga, Wan Azmi kini mendapat RM1.035 bilion sebaliknya dan bukan RM75 juta untuk 30% sahamnya jika rancangan Khalid Ibrahim untuk memaksa pengambilalihan SPLASH telah dilakukan.

Pemilik SPLASH Bayar Diri Mereka Dividen Lumayan RM2.63 bilion Pada 2016?

Oleh Lim Sian See