lim guan eng Projek Tebatan Banjir: Kerajaan DAP Yang Tangguh, Kerajaan Persekutuan Dipersalahkan

Projek Tebatan Banjir: Kerajaan DAP Yang Tangguh, Kerajaan Persekutuan Dipersalahkan

Kepada para ADUN, EXCO dan Ketua Menteri DAP di Pulau Pinang yang cuba menyalahkan Kerajaan Persekutuan atas kejadian banjir baru-baru ini dengan memetik tentang penangguhan projek tebatan banjir RM150 juta di Sg Pinang, perlu baca ini.

Salahkan EXCO Negeri Pulau Pinang anda Chow Kon Yeow dan juga keperluan anda untuk melakukan lebih banyak “kajian” kerana beliau telah menyatakan dengan jelas bahawa projek ini hanya boleh dimulakan pada suku akhir tahun 2017. Jangan salahkan Kerajaan Persekutuan kerana mereka telah memberikan wang kepada anda.

Projek Tebatan Banjir: Kerajaan DAP Yang Tangguh, Kerajaan Persekutuan Dipersalahkan

Salahkan diri anda sendiri bahawa anda semua boleh menjual puluhan bilion tanah dan aset negeri, meningkatkan perbelanjaan operasi negeri tahunan anda 500%, boleh membayar RM305 juta untuk laporan kajian – tetapi hanya boleh membelanjakan RM11 juta setahun untuk projek tebatan banjir sejak 2008.

Salahkan kerajaan DAP anda sendiri kerana mengalihkan wang itu dari projek tebatan banjir dan untuk ketidakcekapan anda sendiri bagi menyelesaikan masalah banjir dengan cepat.

Salahkan kekerapan anda membotakkan berdozen bukit dan pembangunan lereng bukit.

Atau salahkan fengshui yang buruk.

Jangan cuba tai-chi kepada Kerajaan Persekutuan.

Projek Tebatan Banjir: Kerajaan DAP Yang Tangguh, Kerajaan Persekutuan Dipersalahkan

FMT: Projek tebatan banjir yang dirancang di Pulau Pinang hanya boleh bermula menjelang akhir tahun ini, dan akan mengambil masa sehingga tiga tahun untuk diselesaikan, kata EXCO negeri hari ini.

Ahli EXCO negeri yang bertanggungjawab terhadap penebatan banjir Chow Kon Yeow berkata ini adalah kerana proses tender dan kajian yang berkaitan perlu dijalankan terlebih dahulu.