Rafizi Ramli Adalah 'Paling Bijak' Dalam Malaysia

Rafizi Ramli Adalah ‘Paling Bijak’ Dalam Malaysia

Adalah perkara biasa bagi setiap dana persaraan, di mana-mana negara, untuk membuat pelaburan di seluruh dunia, kata Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan.

Ini termasuk keputusan untuk melaburkan wang Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) di pasaran ekuiti Amerika Syarikat, yang paling menguntungkan pada masa ini, katanya.

KWSP tidak mempunyai sebab untuk melanggar terma had pelaburannya sendiri, dan telah melabur di 39 negara dengan pasaran yang menguntungkan, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri.

Oleh itu, katanya, KWSP melakukan perkara sama dengan pertumbuhan dana yang lebih tinggi yang ada setiap tahun.

KWSP Catat Pendapatan Lebih Tinggi Pada Suku Kedua 2017

Abdul Rahman menyangkal dakwaan Ahli Parlimen Pandan Rafizi Ramli bahawa Kerajaan telah melanggar terma had pelaburan apabila merancang untuk melabur di AS, seperti yang dinyatakan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam pertemuan baru-baru ini dengan Presiden AS Donald Trump.

Abdul Rahman berkata Rafizi sebenarnya tidak memahami dasar pelaburan KWSP tetapi telah menjadikan tabiat mempersoalkan apa sahaja yang berkaitan dengan Kerajaan.

Jawapan Isu Pelaburan KWSP Di Amerika & 'Kebodohan Maksima' Rafizi

“Rafizi sering memberi kenyataan seperti dia yang paling bijak di dunia, dalam bidang perakaunan, ekonomi, politik dan banyak lagi. Dia tidak faham bahawa 30% dana KWSP setiap tahun tidak sama dengan 30% tahun sebelumnya akibat pertumbuhan dana, oleh itu lebihan dana boleh dilaburkan di AS,” katanya kepada pemberita di Tuaran, Sabah.

Beliau berkata ia kini diketahui bahawa pasaran ekuiti AS adalah yang paling menguntungkan, dan KWSP boleh mengubah dasar pelaburannya dalam “sekelip mata”.

Sumber: The Star