SPLASH: Kerajaan Selangor Akan Hilang RM3.6 Bilion, Tetap Enggan Buat Siasatan SELCAT

SPLASH: Kerajaan Selangor Akan Hilang RM3.6 Bilion, Tetap Enggan Buat Siasatan SELCAT

Bekas Menteri Besar Selangor Khalid Ibrahim sangat kritikal terhadap perjanjian konsesi yang telah diberikan kepada SPLASH.

SPLASH adalah 30% dimiliki oleh rakan PKR, Tan Sri Wan Azmi dan membuat RM400 juta setahun walaupun modal berbayarnya hanya RM170 juta.

Khalid Ibrahim mahu membeli SPLASH untuk RM250 juta pada Februari 2014 memandangkan pemegang saham SPLASH telah membuat banyak wang dan telah mengumpul pulangan pelaburan mereka berkali-kali.

Pakatan berkata tawaran ini sangat rendah dan mengatakan ini adalah salah satu sebab mengapa Khalid Ibrahim perlu dijatuhkan sebagai MB.

SPLASH: Kerajaan Selangor Akan Hilang RM3.6 Bilion, Tetap Enggan Buat Siasatan SELCAT

Bagi memaksa SPLASH supaya menjual, Khalid Ibrahim membatalkan lesen air mentah SPLASH pada Mei 2014. Tanpa lesen ini, SPLASH tidak boleh mengendalikan perniagaannya.

Khalid Ibrahim kemudiannya dijatuhkan sebagai Menteri Besar dan pemerintahan Kerajaan Selangor yang baru dengan segera memperbaharui lesen air mentah SPLASH.

Kerajaan Selangor baru berkata mereka mahu membeli SPLASH untuk RM2.8 bilion dan bukannya RM250 juta dan memberikan tarikh akhir November 2015 untuk menyelesaikan pembelian SPLASH.

Tarikh akhir November 2015 kemudian dilanjutkan oleh Kerajaan Selangor sehingga November 2016. Ia kemudiannya dilanjutkan lagi sehingga Mac 2017. Kemudian dipanjangkan lagi sehingga 7 Oktober 2017.

Setiap tahun kelewatan bermakna Kerajaan Selangor kehilangan RM300 juta dalam bentuk keuntungan yang hilang.

Bagi tahun kewangan 2016, SPLASH seolah-olah telah membayar dividen pemegang sahamnya sebanyak RM2.63 bilion – wang yang akan pergi ke kerajaan negeri jika pembelian RM250 juta asal Khalid Ibrahim telah selesai.

azmin SPLASH: Sudah 3 Tahun Tangguh, Kerugian Rakyat Selangor, Keuntungan Pemilik Swasta

Kerajaan Selangor telah menyalahkan Kerajaan Persekutuan atas penangguhan dan kelewatan tetapi Kerajaan Persekutuan menegaskan bahawa ia bukan pembeli SPLASH tetapi hanya pembiaya.

Kerajaan Selangor mestilah menjadi pihak yang membuat tawaran rasmi kepada pemegang saham SPLASH tetapi peliknya, ia tidak dilakukan.

Untuk tujuan ini, Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air telah mengeluarkan kenyataan umum dua kali – pada Ogos 2017 dan September 2017, mendesak Kerajaan Selangor supaya tidak malu dan membuat tawaran kepada SPLASH.

Kedua-dua kenyataan itu diabaikan oleh Kerajaan Selangor dan tiada respon diberikan.

Sekalipun jika Kerajaan Selangor membuat tawaran itu untuk RM2.8 bilion, tahun kelewatan, pembayaran dividen dan kenaikan harga tawaran bermakna Kerajaan Selangor akan kehilangan RM3.6 bilion berbanding jika Khalid Ibrahim dibenarkan menyelesaikan perjanjian itu.

Walaupun perjanjian SPLASH ini telah menjadi kontroversi sejak bertahun-tahun dengan banyak tuduhan korupsi, Kerajaan Selangor telah berulang kali menolak untuk mengadakan siasatan SELCAT ke atasnya.

SPLASH: Kerajaan Selangor Akan Hilang RM3.6 Bilion, Tetap Enggan Buat Siasatan SELCAT

Oleh Lim Sian See