Adakah Tanah Di Bukit Bendera Akan Senasib Seperti Peel Avenue?

Adakah Tanah Di Bukit Bendera Akan Senasib Seperti Peel Avenue?

Kerajaan DAP Pulau Pinang nampaknya berhasrat menjual lebih banyak tanah negeri (mungkin untuk membiayai peningkatan 500% perbelanjaan operasi tahunan mereka).

Kali ini, dua bidang tanah terlibat dan didakwa telah dipindahkan daripada Kerajaan Negeri kepada Perbadanan Ketua Menteri (Chief Minister Incorporated – CMI) di mana mereka boleh dilupuskan dengan mudah seperti yang terjadi dalam penjualan rundingan langsung tanah Peel Avenue.

Khabar angin mengatakan di salah satu daripada tanah di Bukit Bendera (Penang Hill) akan dibina sebuah hotel 300 bilik.

Bekas Ketua Menteri Koh Tsu Koon menerima banyak kritikan tentang membangunkan Bukit Bendera – maka beliau menghentikan rancangan Berjaya Group – yang menyebabkan Vincent Tan dan rakan baik Lim Guan Eng iaitu Tan Kok Ping mengkritik Koh Tsu Koon sebagai tidak berguna.

Mari kita lihat sama ada Lim Guan Eng akan berani atau tidak untuk mengganggu alam semulajadi di Bukit Bendera.

NST: Kumpulan Citizens Awareness Chant Group (CHANT) mendesak kerajaan Pulau Pinang untuk menjelaskan kebenaran sama ada ia bercadang untuk memindahkan dua tanah negeri kepada Perbadanan Ketua Menteri (CMI).

Kedua-dua tanah itu adalah tanah utama yang berukuran 3.2 hektar bersempadan dengan Lebuhraya Codrington, Lengkok Burma dan Jalan Burma, manakala plot lain terletak di Bukit Bendera di mana Banglo Convalescent yang tidak digunakan kini terletak.

Walaupun khabar angin berleluasa bahawa plot tanah di Bukit Bendera akan digunakan untuk membina sebuah hotel 200 hingga 300 bilik, tidak diketahui untuk apa sekeping tanah lagi akan digunakan.

Penasihat CHANT Yan Lee berkata beliau telah mendapat maklumat mengenai cadangan pemindahan kedua-dua tanah itu kepada CMI, dan mahu kerajaan Pulau Pinang menjelaskan perkara itu.

“Kami tidak mahu apa yang berlaku di tanah Peel Avenue juga berlaku di kedua-dua kawasan tanah itu. Dalam kes Peel Avenue, CHANT jugalah yang mendedahkan bahawa kerajaan Pulau Pinang telah memindahkan tanah negeri utama kepada CMI dan kemudian dijual kepada pihak ketiga untuk projek pembangunan tanpa sebarang perundingan awam.

“Jadi sekarang, kami ingin bertanya kepada kerajaan Pulau Pinang sama ada kedua-dua tanah itu akan dipindahkan ke CMI, dan jika ya, untuk apa tujuannya, nampaknya semakin banyak tanah telah dipindahkan ke CMI.

“Sekiranya kerajaan negeri tidak menyembunyikan apa-apa, kenapa tidak bersihkan perkara itu? Tanah milik rakyat dan kami berhak mengetahui status dan penggunaannya,” katanya kepada pemberita ketika melawat ke kawasan seluas 3.2 hektar bersempadan dengan Lebuhraya Codrington, Lengkok Burma dan Jalan Burma.

Yan berkata beliau telah menulis surat kepada kerajaan negeri untuk mendapatkan penjelasan, tetapi tiada jawapan.

“Semua orang menyedari bahawa Pulau Pinang tidak mempunyai rancangan tempatan dan ia menjadikan lebih penting lagi untuk rundingan awam diadakan.

“Sekiranya kerajaan negeri tidak mempunyai apa-apa untuk disembunyikan, seperti yang dikatakannya, maka lebih lagi harus telus dan bertanggungjawab kepada rakyat,” katanya.

Dilaporkan bahawa pemimpin pembangkang negeri Datuk Jahara Hamid telah memberitahu dewan undangan negeri pada November tahun lalu bahawa beliau telah difahamkan bahawa Request For Proposal (RFP) akan dipanggil untuk Bukit Bendera.

Beliau bertanya sama ada terdapat rancangan untuk membangunkan bukit itu dan menambah bahawa rakyat Pulau Pinang akan kecewa jika ada dan malah Lim Kit Siang DAP dengan tegas telah membantah rancangan untuk membangunkan bukit itu sebelum ini oleh bekas ketua menteri Tun Dr Lim Chong Eu.

NST telah menghantar mesej WhatsApp kepada Ketua Menteri Lim Guan Eng untuk mendapatkan penjelasan mengenai perkara itu dan sedang menunggu jawapannya.