pulau burung Air Sampah Jejas Penternak Ikan Di Pulau Pinang, Pun Salah Kerajaan Persekutuan

Air Sampah Jejas Penternak Ikan Di Pulau Pinang, Pun Salah Kerajaan Persekutuan

Kerajaan DAP Negeri Pulau Pinang telah diminta untuk membayar pampasan RM100 juta kepada penternak ikan laut terbuka yang terjejas oleh air larut resap (leachate) dari tapak pelupusan sampah Pulau Burung.

Air larut resap tersebut telah menyebabkan ikan mati dan Persatuan Ladang Ikan Nibong Tebal meramalkan bahawa jika ini berterusan, kesemua 186 ladang ikan di sini akan ditutup dalam tempoh tiga tahun yang menjejaskan ribuan pekerjaan.

Ini bukan masalah baru kerana Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) telah memberi amaran mengenai masalah ini tahun lepas tetapi Kerajaan DAP Pulau Pinang nampaknya tidak mengendahkan amaran ini.

“Kontraktor yang dilantik oleh Kerajaan Negeri dan MPSP nampaknya telah gagal dalam pengurusan dan rawatan pelupusan sampah mengikut piawaian yang ditetapkan,” kata CAP.

Lebih teruk lagi ialah daripada menyelesaikan masalah itu, EXCO Pulau Pinang, Afif Bahardin dari PKR tai-chi kesalahan kepada Kerajaan Persekutuan dengan mengatakan bahawa Jabatan Alam Sekitar (JAS) tidak bertindak.

Ini walaupun fakta bahawa ia adalah JAS Negeri yang patut dipersalahkan – bukan Kerajaan Persekutuan, bahawa limpahan tapak pelupusan sampah 171 hektar itu dimiliki oleh kerajaan negeri, kontraktor telah dilantik oleh mereka dan bahawa mereka telah pun diberi amaran terlebih dahulu mengenai isu itu.

Lihat.

PLB Terang Sdn Bhd, anak syarikat PLB Group, telah dianugerahkan kontrak konsesi selama 20 tahun untuk mengendalikan dan menguruskan tapak pelupusan sanitari Pulau Burung di Nibong Tebal. Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalu Lintas dan Tebatan Banjir Pulau Pinang, Chow Kon Yeow berkata syarikat yang berpangkalan di Pulau Pinang itu, mengalahkan 13 pesaing lain dalam proses tender terbuka, telah mula beroperasi pada Julai 2012. (The Star)

Malah pengendali tapak pelupusan sampah Pulau Burung mendapat kebenaran daripada dua majlis tempatan di Pulau Pinang untuk menggunakan tanah di tapak pelupusan itu untuk ladang solar. (The Sun Daily)

Kini, mata pencarian ribuan manusia terjejas oleh tindakan negeri anda, anda masih mahu tai-chi menyalahkan orang lain.

Segala-galanya dipersalahkan kepada Kerajaan Persekutuan – dari kekurangan perumahan mampu milik, banjir, pelaburan menurun di Pulau Pinang, ketidakupayaan mereka untuk menyiapkan laporan berharga RM305 juta hinggalah kilang haram Sungai Lembu yang meracuni rakyat.

Adakah satu-satunya penyelesaian Kerajaan DAP Pulau Pinang bagi semua masalah mereka adalah menyalahkan Kerajaan Persekutuan?