Apa Jadi Dengan Rancangan Tempatan Pulau Pinang?

Apa Jadi Dengan Rancangan Tempatan Pulau Pinang?

Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan telah lama mengeluarkan garis panduan kepada semua majlis tempatan tentang jarak yang selamat untuk pembangunan lereng bukit.

Ini adalah slaid pembentangan pada tahun 2010.

Projek hartanah baru hendaklah sekurang-kurangnya berjarak 200m dari bahagian bawah bukit ketinggian 100m atau berjarak 100m jika kerja-kerja pemulihan cerun telah dilakukan sebelum itu.

Dalam kejadian tanah runtuh di Tanjung Bungah, jelas bahawa projek pembinaan bangunan setinggi 50 tingkat terletak tepat di sebelah bukit dan tidak langsung memenuhi jarak 100m – apatah lagi 200m. Juga, penyelenggaraan cerun, jika ada, nampaknya hanya dengan menutupinya dengan tarp biru.

Yang lebih membimbangkan ialah terdapat sebuah kuari lama serta banyak kawasan yang digondolkan di atas bukit – yang akan menyebabkan air meresap ke dasar bukit dan melemahkan strukturnya.

Tanah Runtuh Tanjung Bungah: Tapak Pembinaan Terlalu Hampir Dengan Kuari

Walau bagaimanapun, majlis-majlis tempatan hanya mendengar dan melaporkan kepada kerajaan negeri masing-masing – dalam hal ini Kerajaan DAP Pulau Pinang.

Semua majlis tempatan akan mempunyai garis panduan mengenai projek apa yang boleh diluluskan mengikut Rancangan Tempatan yang diwartakan masing-masing.

Walau bagaimanapun, dalam kes di Pulau Pinang, tiada garis panduan yang telah dilanggar – semata-mata kerana tidak ada garis panduan diwartakan pun.

Ini kerana Rancangan Tempatan Pulau Pinang tidak pernah diwartakan sejak 2008 di bawah dua Rancangan Struktur terakhir Pulau Pinang sejak DAP mengambil alih.

Walaupun Rancangan Tempatan Pulau Pinang telah lama diluluskan pada tahun 2008, Kerajaan DAP Pulau Pinang tidak pernah mewartakannya supaya ia dapat dikuatkuasakan dan telah memberikan banyak alasan.

5 Pencapaian Kerajaan DAP Pulau Pinang Yang Anda Tidak Sedar

Setiap tahun, Kerajaan DAP Pulau Pinang akan membuat bising bahawa mereka akan segera mewartakan Rancangan Tempatan – tetapi tidak pernah dilakukan.

Ini adalah pada Tahun 2010: Draf rancangan tempatan Pulau Pinang pada peringkat akhir

Dan ini adalah pada Tahun 2016: Rancangan Tempatan Pulau Pinang, Seberang Prai akan dimuktamadkan menjelang 2017

Saya tertanya-tanya jika ia benar-benar perlu mengambil masa 10 tahun untuk mewartakan rancangan tempatan apabila ia sudah pun lama diluluskan?

Sekiranya tiada rancangan tempatan maka Jawatankuasa Perancang Negeri yang dipengerusikan Ketua Menteri dan juga EXCO negeri yang bertanggungjawab bagi tanah, yang merupakan seorang Ketua Menteri juga akan mempunyai kuasa budi bicara yang besar dan membuat keputusan akhir mengenai semua kegunaan tanah dan perkara yang berkaitan tanah.

Oleh Eric See-To
Timbalan Pengarah Komunikasi Barisan Nasional