lim kit siang p ramasamy Apakah Pelan Tindakan Pakatan Harapan Untuk Masyarakat India?

Apakah Pelan Tindakan Pakatan Harapan Untuk Masyarakat India?

Timbalan Ketua Menteri II Pulau Pinang P Ramasamy mengeluarkan respon terhadap kenyataan awal saya kepadanya dan supremo DAP Lim Kit Siang. Dalam kenyataan terdahulu saya telah membangkitkan soalan berikut:

a) Apakah rancangan yang pembangkang ada untuk komuniti India dan adakah mereka lebih baik daripada rancangan yang dibuat oleh BN?

b) Di manakah rancangan alternatif Indian Blueprint Pakatan Harapan untuk menyokong dan menangani isu yang dihadapi oleh komuniti India di negara ini?

Lim Kit Siang & P Ramasamy Berhentilah Beremosi & Jawab Soalan Berkaitan Komuniti India

Malangnya, P Ramasamy dan Lim Kit Siang masih mengelak dari menjawab soalan-soalan ini. Dengan mengelak dari menjawab soalan saya, ia membuktikan bahawa Pakatan Harapan (PH) tidak mempunyai atau tidak pernah membuat sebarang pelan atau blueprint untuk menangani isu-isu yang dihadapi oleh masyarakat India di negara ini.

Kritikan P Ramasamy dan Lim Kit Siang terhadap saya adalah kerana kenyataan saya yang bertajuk “Apa yang salah dalam menggelar Najib sebagai Bapa Pembangunan India?” Dalam kenyataan saya, saya telah menyatakan fakta dan angka yang jelas untuk menyokong dakwaan saya bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak telah memberi banyak manfaat kepada masyarakat India walaupun baru menjadi Perdana Menteri selama 8 tahun berbanding mantan PM dan top dog PH sekarang Tun Dr Mahathir Mohamad. Faktanya terbentang untuk dilihat semua.

Bagaimanapun, dengan tidak membentangkan kepada saya dengan fakta dan angka, kedua-dua Lim Kit Siang dan P Ramasamy menjadi emosi dan terpaksa melakukan serangan peribadi dengan harapan ia akan menutup mulut saya dari bercakap. Ini membuktikan bahawa Lim Kit Siang dan P Ramasamy tidak dapat memberikan fakta dan angka untuk menunjukkan apa yang telah mereka lakukan kepada masyarakat India, termasuk di Pulau Pinang dan Selangor, selepas mereka mengambil alih kuasa.

MIB Dijangka Sediakan 2 Bilion Unit Saham Amanah Kepada Kaum India - Presiden MIC

Sebaliknya, P Ramasamy dan Lim Kit Siang mahu saya bertanya kepada ayah saya. Seterusnya mereka mahu saya bertanya kepada datuk saya. Dan selepas itu mereka mahu saya bertanya kepada kucing yang duduk di tepi dinding rumah saya dan menjengkelkan anjing saya setiap malam. Ini supaya mereka dapat mengelak dari menjawab dua soalan asas yang saya telah bangkitkan. Seperti yang dinyatakan dalam kenyataan terdahulu saya, semua yang saya mahukan hanyalah jawapan fakta kepada soalan-soalan yang sangat mudah. Tiada ada gunanya menyerang saya secara peribadi sebagaimana serangan terhadap saya tidak akan menutup isu yang saya telah bangkitkan.

Oleh itu, saya amat menghargai jika P Ramasamy dan Lim Kit Siang dapat menjawab soalan-soalan yang saya telah bangkitkan sejak kira-kira 10 hari dan mereka masih mengelakkannya. Kenapa sukar untuk berkongsi dengan komuniti India pelan tindakan dan blueprint yang PH miliki untuk komuniti itu?

Tetapi melihat kenyataan kedua-dua P Ramasamy dan Lim Kit Siang, sangat jelas bahawa kemarahan dan kritikan mereka terhadap saya bukan disebabkan oleh soalan yang saya lontar. Tetapi ia adalah kerana saya menegaskan bahawa P Ramasamy telah mengeluarkan satu kenyataan bahawa salah satu tempoh yang paling buruk bagi masyarakat India adalah ketika Mahathir menjadi Perdana Menteri.

Kedua, ia adalah Lim Kit Siang yang melabel Mahathir sebagai korup, pembohong, rasis dan musuh terbesar Malaysia.

Namun, hari ini PH telah menjadikannya “top dog” walaupun pada satu ketika beliau menjadi musuh mereka. Mahathir juga dijemput ke ibu pejabat DAP di mana beliau juga mempengerusikan mesyuarat yang dihadiri oleh semua pemimpin utama DAP.

Bagaimanakah bekerjasama dengan Mahathir dalam PH boleh membawa perubahan kepada masyarakat India dan Malaysia apabila kedua-dua P Ramasamy dan Lim Kit Siang berkata bahawa ia adalah tempoh yang paling teruk ketika Mahathir menjadi Perdana Menteri?

Mahathir Tersungkur Dalam Agenda 'Malaysian Malaysia' DAP

Bolehkah P Ramasamy menerangkan dan menghuraikan perkara ini? Jadi, P Ramasamy, siapa yang terdesak?

Akhirnya, P Ramasamy, benarkan saya mengulangi salah satu petikan kata-kata Lim Kit Siang baru-baru ini, yang merujuk kepada kesukaannya pada tiga monyet tradisional, tetapi dengan satu pengubahsuaian pada akhirnya untuk pembacaan anda.

“Dengan mata yang tidak dapat dilihat, telinga yang tidak mendengar dan mulut yang tidak berbicara tentang Tun Mahathir, PM yang paling buruk bagi kaum India dan musuh terbesar Malaysia”.

(Penafian: Pendapat mengenai kepimpinan Mahathir adalah berdasarkan kenyataan-kenyataan media dan blog oleh P Ramasamy dan Lim Kit Siang)

Oleh S Vell Paari
Bendahari Agung MIC