Bekas Tahanan ISA Cabar Pakatan Pertahankan Mahathir Berkaitan Ops Lalang

Bekas Tahanan ISA Cabar Pakatan Pertahankan Mahathir Berkaitan Ops Lalang

Penasihat SUARAM Kua Kia Soong hari ini mencabar pemimpin Pakatan Harapan menyatakan pendirian mereka terhadap penafian berterusan Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa beliau bertanggungjawab terhadap Ops Lalang.

Cabaran Kua Kia Soong berikutan berita bahawa bekas perdana menteri itu akan bertemu dengan kira-kira 30 orang yang sebelum ini ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Ops Lalang 1987  dikreditkan dengan memberi reputasi ISA sebagai “white terror“, setelah undang-undang keselamatan itu digunakan untuk menahan 119 orang termasuk Lim Kit Siang, Lim Guan Eng, dan mendiang Karpal Singh.

Duo bapa dan anak lelaki dan parti DAP mereka kini bersekutu dengan Dr Mahathir dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).

lim kit siang lim guan eng Dinasti Lim Pentingkan Kuasa Berbanding Prinsip - Bekas Wakil Rakyat DAP

“Sekiranya ada ahli Pakatan Harapan yang bersetuju dengan Dr Mahathir, bekas menteri dalam negeri dan perdana menteri pada tahun 1987, bahawa beliau tidak bertanggungjawab terhadap Operasi Lalang, tampilah ke hadapan,” Kua Kia Soong, yang juga ditahan ketika itu, berkata dalam satu kenyataan.

Beliau juga menuntut agar Dr Mahathir memohon maaf secara bersungguh-sungguh atas tindakan keras keselamatan yang membawa kepada penggantungan empat akhbar utama dan penutupan Watan, serta dakwaan penyeksaan tahanan.

Dr Mahathir terus menafikan bertanggungjawab terhadap Ops Lalang, sebaliknya menyalahkan pihak polis untuk penahanan besar-besaran.

Mahathir Nyanyuk, Ordinan Darurat & ISA Sudah Tiada

“Percubaan ini untuk mencuci tangan terhadap rekodnya nampaknya lebih terdesak sejak beliau menyertai Pembangkang,” kata Kua Kia Soong hari ini.

Menurut laporan media, Dr Mahathir akan menemui 30 bekas tahanan ISA di Pulau Pinang akhir bulan ini.

Ops Lalang dan penggunaan ISA kemudiannya telah mendorong perdana menteri pertama Malaysia, Tunku Abdul Rahman, untuk menyatakan bahawa negara tidak boleh dinafikan berada “di jalan menuju kediktatoran”.

ISA dimansuhkan pada 2012 oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Sumber: MMO