Himpunan 'Sayang Malaysia Hapuskan Kleptokrasi' Kegagalan Yang Memalukan

Himpunan ‘Sayangi Malaysia Hapuskan Kleptokrasi’ Kegagalan Yang Memalukan

Ini bukanlah wajah-wajah ekspresi gembira.

Himpunan 'Sayangi Malaysia Hapuskan Kleptokrasi' Kegagalan Yang Memalukan

Perhimpunan yang mereka telah berusaha sangat keras untuk war-warkan sebagai perhimpunan terbesar mereka pada tahun ini hanya mendapat kehadiran kurang 10,000 orang – 90% di bawah sasaran 100,000 mereka dan 66.7% kurang dari sasaran 30,000 orang.

Dan ia tidak hujan pun. Tidak ada alasan lagi boleh diberi.

Ini sangat menyedihkan dan memalukan. Saya fikir Pakatan Harapan tahu permainan mereka sudah tamat. Di sekolah, apabila anda mendapat markah 10% atau 33.3%, anda mendapat tanda gagal merah yang besar.

Mahathir berada di sana dan begitu juga Lim Kit Siang, Lim Guan Eng, Mat Sabu, Wan Azizah, Muhyiddin, Tony Pua, Ambiga, Maria Chin – namun mereka tidak dapat menarik kehadiran orang ramai.

Himpunan 'Sayangi Malaysia Hapuskan Kleptokrasi' Kegagalan Yang Memalukan

Kegagalan yang memalukan dan hina.

Apabila anda berbohong terlalu banyak dan pakatan anda terus melanggar prinsip mereka sendiri dan bekerjasama dengan kleptokrat terbesar, anda akan kehilangan sokongan.

Siapa boleh terima apabila mesej UBAH anda tiba-tiba berpaling daripada menjatuhkan Mahathir dari tampuk kuasa untuk “Selamatkan Malaysia” kepada meletakkan semula Mahathir di tampuk kuasa untuk “Selamatkan Malaysia”?

Himpunan 'Sayangi Malaysia Hapuskan Kleptokrasi' Kegagalan Yang Memalukan

Tanda-tanda sudah ada untuk beberapa ketika. Kehadiran BERSIH tahun lepas turun berbanding 2015 dan 2012. Perhimpunan Anti-GST Mei tahun lepas telah mendapat kehadiran yang menyedihkan sehingga mereka bahkan tidak berani mengadakan perhimpunan yang sama tahun ini.

Semua ini juga dicerminkan dalam kejatuhan drastik minat pada Pakatan dalam internet di mana populariti BN di Facebook kini hampir dua kali ganda lebih tinggi berbanding pembangkang: Politweet: BN’s popularity on Facebook almost double that of Opposition

Himpunan 'Sayangi Malaysia Hapuskan Kleptokrasi' Kegagalan Yang Memalukan

Ia beralih menjadi kesilapan strategik yang serius untuk mengadakan perhimpunan ini hari ini dengan begitu dekat dengan Pilihan Raya Umum – di mana kelemahan dan kekurangan sokongan untuk Pakatan kini sangat menyakitkan dan sangat memalukan yang seluruh dunia dapat lihat.

Oleh Lim Sian See