HSR KL-Singapura: Reka Bentuk Konsep Seni Bina Semua 7 Stesen Malaysia Diumumkan

HSR KL-Singapura: Reka Bentuk Konsep Seni Bina Semua 7 Stesen Malaysia Diumumkan

Reka bentuk konsep seni bina untuk semua tujuh stesen bagi Kereta Api Kelajuan Tinggi Kuala Lumpur-Singapura (KL-SG HSR) di Malaysia telah didedahkan. Konsep-konsep ini diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam satu acara pada hari Selasa.

Menurut Pengerusi MyHSR Corporation (MyHSR Corp), Tan Sri Dr Ali Hamsa, kesemua stesen itu akan direka bentuk mengikut tema individu, berdasarkan motif ‘MyStations-Transforming Malaysia‘. Beliau berkata masing-masing telah dikonseptualisasikan untuk mencerminkan warisan, budaya dan identiti pelbagai bandar di sepanjang koridor HSR.

Tujuh stesen KL-SG HSR di Malaysia ialah Bandar Malaysia, Bangi-Putrajaya, Seremban, Melaka, Muar, Batu Pahat dan Iskandar Puteri. Geometri reka bentuk stesen Bandar Malaysia dikatakan diilhamkan oleh pertemuan Sungai Gombak dan Sungai Klang, manakala stesen Bangi-Putrajaya dipengaruhi seni bina Islam.

Stesen Bandar Malaysia

Stesen Bangi-Putrajaya

Sementara itu, reka bentuk stesen Seremban diilhamkan oleh istana kerajaan Sri Menanti dan menawarkan unsur-unsur seni bina Minangkabau dalam gayanya, sementara stesen Melaka menawarkan warisan dari perspektif nautical – ciri geometrik reka bentuk moden diambil daripada layar, memberi penghormatan kepada akar sejarah Melaka sebagai kota pelabuhan perkapalan yang berkembang pesat.

Stesen Seremban

Stesen Melaka

Stesen Muar diilhamkan oleh ‘rehal’, yang digunakan ketika membaca kita suci Al-Quran, tema MyFuture yang simbolik pada pembelajaran dan kemajuan, sementara stesen Batu Pahat diilhamkan oleh tarian ‘Kuda Kepang’, wakil budaya tempatan. Bagi Iskandar Puteri, reka bentuk itu didasarkan pada garis isyarat jabat tangan, menandakan peranan stesen sebagai titik sempadan dan tempat pertemuan.

Stesen Muar

Stesen Batu Pahat

Stesen Iskandar Puteri

Pembinaan laluan dua hala 350 km (335 km daripadanya di Malaysia, dan 15 km di Singapura) akan bermula pada 2018, dengan tarikh siap pada 2025 dan operasi dijadualkan bermula pada 2026.

Perkhidmatan kereta api dijangka berjalan dengan 10 gerabak panjang, dengan kapasiti sehingga 100 penumpang setiap gerabak. Kereta api ini dijangka berjalan pada kelajuan purata 300 km/j dan mengurangkan masa perjalanan kereta api antara KL dan Singapura menjadi 90 minit.

Pada majlis pelancaran, MyHSR Corp juga mengumumkan bahawa pemeriksaan awam HSR akan bermula dari 1 November di lokasi utama di Kuala Lumpur, Negeri Sembilan, Melaka dan Johor selama tempoh tiga bulan.

Sumber: Paultan