Jangan Sombong, Kumpulan Masyarakat Sivil Beri Amaran Kepada Kerajaan DAP Pulau Pinang

Jangan Sombong, Kumpulan Masyarakat Sivil Beri Amaran Kepada Kerajaan DAP Pulau Pinang

Kumpulan masyarakat sivil memberi amaran kepada Kerajaan DAP Pulau Pinang yang mereka boleh menerima nasib yang sama seperti pentadbiran Barisan Nasional (BN) sebelumnya jika tidak memberi perhatian kepada ketidakpuasan hati terhadap projek-projek pembangunan utama di pulau itu.

Pada 1990 dan 2008, pengundi Pulau Pinang mengetepikan Kerajaan Negeri BN selepas kempen berterusan untuk menghentikan projek-projek pembangunan utama di negeri ini. Ketua Menteri disingkir pada 1990 dan kemudian seluruh pentadbiran BN pada 2008.

Ketika kemarahan meningkat, kumpulan masyarakat sivil utama mengetuai kempen menentang pembangunan yang akan mempengaruhi bagaimana rakyat mengundi.

Kini, dengan Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) yang bakal menjelang, masyarakat sivil Pulau Pinang memberi amaran perkara ini boleh berlaku sekali lagi berikutan kejadian tanah runtuh pada Sabtu di Tanjung Bungah yang mengorbankan nyawa sembilan pekerja pembinaan dengan dua orang lagi masih hilang.

Jabatan Alam Sekitar Sudah Kata Tidak Selamat, Tapi Kerajaan DAP Luluskan Juga


Baca juga: Tanah Runtuh Di Pulau Pinang Menunjukkan Betapa Degilnya Kerajaan DAP
Baca juga: Apa Jadi Dengan Rancangan Tempatan Pulau Pinang?

Timbalan Presiden Sahabat Alam Malaysia, Mohideen Abdul Kader Mohideen berkata bukit-bukit perlu dibiarkan tidak dikacau, seperti yang dikatakan kumpulan masyarakat sivil selama ini.

Beliau berkata masalah itu terletak pada pihak berkuasa negeri dan majlis tempatan yang bertanggungjawab memelihara sumber semula jadi, tetapi tidak mendengar isu-isu yang telah dibangkitkan selama hampir 30 tahun.

Beliau berkata idea dan keprihatinan yang ditonjolkan oleh kumpulan masyarakat sivil dan penduduk tidak dipertimbangkan dalam membuat keputusan oleh pentadbiran negeri.

“Mereka tidak patut sombong, seolah-olah mereka tahu yang terbaik,” katanya.

Mohideen berkata kumpulan masyarakat sivil perlu turun lagi untuk menerangkan implikasi projek tersebut terhadap keselamatan dan kualiti hidup rakyat.

“Kita mungkin perlu melakukan apa yang kita lakukan terhadap projek Bukit Bendera beberapa tahun lalu. Sekiranya ia berlaku pada tahun 90-an, ia boleh berlaku lagi,” katanya.

bukit botak Lim Guan Eng Fikir Rakyat Pulau Pinang Buta?


Baca juga: Kerajaan DAP Tidak Pernah Botakkan Bukit Di Pulau Pinang, Mana Buktinya?
Baca juga: Ahli Parlimen Bukit Bendera Sibuk Main Telefon Bimbit Di Tempat Runtuhan

Mohideen merujuk kepada kempen masyarakat sivil yang menghentikan pembangunan utama beberapa hotel, pangsapuri servis dan kereta kabel di Bukit Bendera yang dibangkitkan pada 1989.

Kempen kesedaran yang melibatkan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) dan penduduk negeri ini berjaya mendapat sokongan besar daripada orang ramai untuk menyelamatkan kawasan berbukit daripada pembangunan.

Pada PRU 1990, Ketua Menteri Dr Lim Chong Eu hilang kerusi DUN Padang Kota. BN turut hilang banyak kerusi dan menyaksikan Gerakan yang mentadbir Pulau Pinang, mempunyai bilangan lebih kecil daripada Umno.

“Kami ada ahli yang juga saintis. Kami menghantar risalah dan mengadakan pelbagai mesyuarat dengan pelbagai kumpulan dan jawatankuasa. Kami mendidik rakyat bagaimana pembangunan yang dicadangkan akan menjejaskan sumber air kita. Kempen ini mempunyai kesan yang besar. Hanya tekanan awam yang akan memberi kesan. Ahli politik hanya berminat dengan undi,” kata Mohideen.

Kini, Pulau Pinang sekali lagi berdepan kebimbangan yang serupa apabila bukit-bukit di sekitar negeri giat dibangunkan.

Kisah Penduduk Sungai Ara Pulau Pinang Kena 'Kencing' Dengan Kerajaan DAP


Baca juga: Kisah Penduduk Sungai Ara Pulau Pinang Kena ‘Kencing’ Dengan Kerajaan DAP
Baca juga: Lim Guan Eng Fikir Rakyat Pulau Pinang Buta?

Mohideen berkata kempen menentang pembangunan lereng bukit bermula di Sungai Ara, di mana satu lagi projek besar yang dijalankan pemaju swasta menerima tentangan kuat daripada penduduk di kawasan itu.

“Ia sedang berlaku. Kami mengadakan forum dan dialog sebagai susulan keadaan di Sungai Ara,” katanya.

Pemaju dilaporkan bercadang untuk membina pangsapuri 600 tingkat dan banglo di kawasan bukit yang meliputi 32.4 hektar, dengan anggaran 43% daripada projek di bahagian cerunan 25 darjah. Pelan Struktur Pulau Pinang melarang projek tanah bukit 76m di atas paras laut atau cerun dengan kecerunan melebihi 25 darjah.

Penduduk Sungai Ara sudah membawa bantahan mereka kepada Lembaga Rayuan Negeri dan menang, tetapi kalah apabila pemaju mencabar keputusannya di Mahkamah Tinggi Pulau Pinang. Kes itu kini masih di peringkat Mahkamah Rayuan.

Ahli Jawatankuasa Kondominium Sunrise Garden, Manuel Nicholas, 64, berkata mahkamah tinggi tidak yakin bantahan penduduk adalah demi kepentingan awam dan bukannya kepentingan peribadi.

Lim Guan Eng Kata 'Bukit Botak' Tak Wujud, Maka Ambiga Pembohong & Kroni BN?


Baca juga: Lim Guan Eng Kata ‘Bukit Botak’ Tak Wujud, Maka Ambiga Pembohong & Kroni BN?
Baca juga: Air Terjun Bayan Lepas Selepas DAP ‘Ubah’

“Tanah runtuh akan belaku di Sungai Ara jika pembangunan seperti ini berterusan. Kita tidak sepatutnya membenarkan pembangunan tanah bukit. Sekiranya kerajaan tidak sedar, kita perlu membuangnya,” katanya.

Apabila kerajaan Pulau Pinang berubah daripada BN kepada Pakatan Rakyat pada PRU 2008, penduduknya marah dengan projek mega yang dipanggil “Pusat Global Bandar Raya Pulau Pinang” (PGCC).

Projek dengan keluasan 104 hektar di Penang Turf Club, yang dianggap sebagai rumah hijau, menempatkan dua hotel lima bintang, pusat seni persembahan, kompleks runcit, menara pejabat, bangunan kediaman, pusat konvensyen, menara tinjau dan lain-lain.

Kumpulan tempatan menentang projek besar yang dirancang tanpa berunding dengan orang ramai. Terdapat juga kebimbangan serius mengenai kemungkinan kesan pembangunan kepada alam sekitar dan lalu lintas.

Kumpulan masyarakat sivil berkempen melawannya dan mendidik orang ramai mengenai perlunya projek PGCC dihalang.

Projek itu menarik penentangan awam, dan dengan perubahan kerajaan, projek itu dibatalkan oleh pentadbiran DAP yang baru.

Amaran Risiko Bencana Sudah Diberi, Kerajaan DAP Tidak Peduli - Penang Forum


Baca juga: Amaran Risiko Bencana Sudah Diberi, Kerajaan DAP Tidak Peduli – Penang Forum
Baca juga: Saya Pernah Bantah Permohonan Projek Ini Namun Diejek – ADUN DAP Tanjung Bungah

Pengerusi Persatuan Penduduk Tanjung Bungah, Meenakshi Raman berkata pada masa lalu, ketika DAP menjadi pembangkang, ia mengambil berat banyak isu, termasuk protes terhadap PGCC.

“Mereka mengkritik (projek sedemikian) tetapi pemikiran mereka seolah-olah sudah berubah. Rakyat kini memerhati wakil yang mereka pilih, untuk menilai sama ada mereka mewakili rakyat dan kepentingan mereka atau mewakili pemaju,” katanya.

Meenakshi berkata kumpulan masyarakat sivil akan mendidik orang ramai mengenai isu-isu alam sekitar di Pulau Pinang dan implikasinya.

Forum Pulau Pinang dan persatuan penduduk Pulau Pinang akan bersama pada Ahad untuk mengadakan dialog mengenai masalah banjir di negeri ini.

Beliau berkata semua ahli dewan di Pulau Pinang dijemput menghadiri dialog yang akan diadakan di Persatuan Teowchew di Lebuh Chulia.

“Kami mahu melihat siapa yang akan muncul.”

Sumber: TMI