Jika DAP Tidak Berani Debat, PKR Boleh Tolong

Jika DAP Tidak Berani Debat, PKR Boleh Tolong

Datuk Eric See-To mengatakan bahawa beliau tidak akan mendesak Tony Pua DAP untuk menerima jemputannya untuk membahaskan projek Terowong Pulau Pinang.

Walau bagaimanapun, Timbalan Pengarah Komunikasi Strategik Barisan Nasional memberi Rafizi Ramli PKR tiga hari untuk meyakinkan Tony Pua untuk menerima cabaran debat itu.

Eric See-To Sedia Debat Rafizi Jika Tony Pua Berdebat Sekali

“Jika Rafizi gagal, maka saya akan berdebat dengan Rafizi mengenai isu cukai serta Terowong Pulau Pinang,” katanya dalam satu kenyataan pada hari Sabtu.

Eric See-To berkata Rafizi nampaknya pakar dalam pelbagai perkara dan tidak akan mempunyai masalah membahaskan projek Terowong Pulau Pinang.

“Rafizi dan saya akan mempunyai dua perdebatan bukan satu,” katanya.

Eric See-To berkata beliau hairan apabila Tony Pua mendakwa bahawa “perdebatan adalah untuk menipu rakyat” sebagai alasan untuk mengelakkan debat.

Nasihat Tony Pua Kepada Rafizi, Berhenti Perbodohkan Rakyat Dengan Debat

“Apabila Barisan Nasional menolak cabaran debat, Pakatan mendakwa BN mempunyai sesuatu untuk disembunyikan atau menjadi pengecut.

“Tetapi, apabila Pakatan menolak cabaran debat BN, Pakatan mendakwa perdebatan adalah untuk menipu rakyat.”

Pada bulan September, Rafizi, yang juga Ahli Parlimen Pandan, telah mencabar Eric See-To untuk membahaskan isu pembangunan ekonomi negara dan pengutipan cukai oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri.

Eric See-To menerima cabaran Rafizi pada hari Jumaat, dengan syarat beliau akan mendapat peluang untuk berdebat dengan Tony Pua, setiausaha publisiti kebangsaan DAP, mengenai projek Terowong Pulau Pinang juga.

Sumber: The Star