Lim Guan Eng, Masih Salah Kerajaan BN Pulau Pinang Terdahulu?

Lim Guan Eng, Masih Salah Kerajaan BN Pulau Pinang Terdahulu?

Apabila NGO-NGO Pulau Pinang dan Ambiga atas kapasitinya sebagai Pengerusi HAKAM mengecam negeri itu berkaitan projek-projek pembangunan di lereng bukit dan memberi amaran tentang bahayanya, Lim Guan Eng berkata pembangunan sedemikian telah diluluskan oleh pentadbiran BN sebelum ini dan Kerajaan DAP tidak pernah sesekali meluluskannya.

Tambahan lagi, Lim Guan Eng mendakwa bahawa NGO-NGO itu “telah jatuh ke dalam perangkap maklumat yang diseleweng oleh BN dan beberapa media yang anti-kerajaan negeri.”

Tidak berpuas hati, NGO-NGO itu mendapatkan bukti bahawa projek-projek tersebut telah diluluskan oleh Kerajaan DAP Pulau Pinang sejak tahun 2008 – menyatakan bahawa Kerajaan DAP telah meluluskan 55 blok pembangunan bangunan tinggi di kawasan cerun bukit yang sensitif antara 2008 dan 2015.

Ambiga juga menulis satu kenyataan terbuka pada Februari 2016 memberitahu Lim Guan Eng bahawa NGO telah dibuktikan: We have been vindicated, NGO tells Guan Eng

Lim Guan Eng tidak menjawab surat ini dan mendiamkan diri.

Sudah tentu, sebagai ‘nobody‘ kerana mereka bukan Ahli Parlimen atau Timbalan Menteri, Kerajaan DAP tidak peduli dengan NGO-NGO itu dan terus meluluskan lebih banyak projek seperti itu kerana mereka memerlukan wang untuk membiayai projek mega mereka yang meragukan dan peningkatan 500% perbelanjaan operasi negeri.

Projek di Tanjung Bungah di mana tanah runtuh berlaku hari ini telah diluluskan pada hujung 2016 dan awal tahun ini – beberapa bulan selepas Ambiga dan pembuktian NGO.

Tanah Runtuh: Lim Guan Eng Kata Hanya Isu Kemalangan Tapak Kerja?

Untuk memburukkan lagi keadaan, penduduk dan ADUN DAP untuk kawasan itu telah memberi amaran khusus mengenai projek ini pada awal tahun.

Kita sekarang akan menunggu alasan Kerajaan DAP Pulau Pinang yang tanpa ragu lagi termasuk salah satu atau kesemua yang berikut:
1) Kuasa Tuhan. Tiada bukit, tiada tanah runtuh.
2) Salah Kerajaan Persekutuan BN sekarang.
3) Salah Kerajaan Negeri BN Pulau Pinang sebelum ini sejak 10 tahun yang lalu.

Oleh Lim Sian See