lim guan eng Logik DAP Sarawak, Utamakan Kroni Punca Laporan Kajian Projek Terowong Pun Belum Siap?

Logik DAP Sarawak, Utamakan Kroni Punca Laporan Kajian Projek Terowong Pun Belum Siap?

Projek Hospital Sri Aman di Sarawak bernilai RM150 juta telah dijanjikan oleh Perdana Menteri Najib dalam tinjauan beliau sebelum pilihan raya Sarawak pada tahun 2011.

Pelan awal adalah untuk hospital disiapkan menjelang Oktober 2016.

Selepas membuka tender dan dianugerahkan, pembinaan bermula pada tahun 2015.

Disebabkan pelbagai kelewatan semasa peringkat pembinaan yang timbul daripada tangkapan pekerja asing pada awal tahun ini serta perubahan dalam spesifikasi, hospital itu dijangka siap pada Oktober 2018.

Pada Julai 2017, Timbalan Perdana Menteri Zahid Hamidi melawat Sri Aman dan marah pada kelewatan sambil menyatakan bahawa kerajaan tidak akan bertolak ansur dengan ini.

Kelewatan projek itu telah diserang berkali-kali oleh DAP Sarawak yang menyarankan bahawa kelewatan itu adalah disebabkan oleh “rasuah” dan Kerajaan Persekutuan yang tidak cekap – memaksa Menteri Kerja Raya dan Menteri Kesihatan untuk berterusan menjelaskan kelewatan itu.

Sementara itu, projek Terowong Pulau Pinang berkos RM6.34 bilion telah diumumkan pada tahun 2011 dan surat penganugerahan projek dikeluarkan pada bulan April 2013.

lim guan eng zarul Projek Terowong: Kerajaan DAP Pulau Pinang Langgar Garis Panduan Perolehan

Usah kata tentang sebarang pembinaan tertangguh. Tiada pembinaan pun yang telah bermula – bertahun-tahun di belakang jadual.

Malah, hari ini kami masih menunggu laporan kajian berharga RM305 juta untuk disiapkan.

DAP Sarawak yakin bahawa kelewatan pembinaan projek hospital RM150 juta yang diumumkan pada tahun 2011 adalah disebabkan oleh “rasuah” dan kerajaan yang tidak cekap.

Utamakan Kroni Punca Pembinaan Hospital Sri Aman Tertangguh” adalah tajuk salah satu artikel serangan DAP di Roketkini.

Oleh itu, apakah yang DAP Sarawak fikirkan yang menyebabkan kelewatan laporan kajian RM305 juta (yang mana, RM220 juta telah dibayar oleh Kerajaan DAP Pulau Pinang) untuk projek yang juga diumumkan pada tahun 2011?

Oleh Lim Sian See