Luahan Pengundi Berpendapatan Rendah Di Lembah Pantai Tentang Nurul Izzah

Luahan Pengundi Berpendapatan Rendah Di Lembah Pantai Tentang Nurul Izzah

Menjelang pilihan raya umum ke-14, Malay Mail Online melawat kawasan parlimen itu (Lembah Pantai) mendapati sikap yang sangat berbeza di kalangan pengundi di sana.

Penduduk flat Taman Angkasa di Pantai Dalam masih memuji Raja Nong Chik, dan menyatakan bahawa bekas Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar itu tetap hadir walaupun tewas kepada Nurul Izzah hampir lima tahun lalu.

Residensi Kerinchi: Perjuangan 30 Tahun Raja Nong Chik

Mengkritik penyandangnya sebagai tidak ada, seorang penduduk dengan jelas membandingkan Raja Nong Chik dengan ayah Nurul Izzah, Datuk Seri Anwar Ibrahim, dan berkata kedua-dua pemimpin itu adalah dari generasi ahli politik yang berkhidmat dengan turun padang bertemu rakyat di kawasan parlimen.

“Nong Chik seperti Anwar, beliau sentiasa berada di bawah, tidak seperti anak perempuannya. Anak perempuannya tidak sering datang ke sini. Ayahnya baik, dia tidak,” lelaki yang dikenali sebagai Pak Abu memberitahu Malay Mail Online apabila ditemui.

Pak Abu telah menjalankan kedai runcit di sini selama lebih dari 20 tahun, dan berkata salah satu sebab dia mampu mempertahankan perniagaan itu adalah kerana Nong Chik.

Seorang lagi penduduk berusia 67 tahun, Haji Mansor Ibrahim, juga menuduh Nurul Izzah membuat janji palsu dan kosong, dan berkata terdapat rasa tidak puas hati terhadap beliau di kalangan penduduk di sini.

“Dia datang sebentar dan kemudian pergi. Dia tidak duduk dan mendengar aduan kami. Dia bergambar, itu sahaja. Tiada apa-apa pun yang betul,” katanya mengeluh.

Sumbangan terbaru Raja Nong Chik kepada komuniti di situ adalah mengecat semua blok di unit flat di sini, mendapat pujian daripada penduduk.

Mereka terutamanya terharu oleh hakikat bahawa beliau terus berkhidmat walaupun kalah pada tahun 2013.

“Walaupun mereka (BN) telah tewas dua kali di sini, pembangunan masih dijalankan di sini. Kami mendapat kemudahan. Baru-baru ini, Nong Chik mengecat semua blok tanpa kami minta. Itulah adalah bagaimana seorang Ahli Parlimen sepatutnya,” kata ahli perniagaan Khalid Ibrahim kepada Malay Mail Online.

Tema ketiadaan Nurul Izzah bukan unik kepada masyarakat Melayu sahaja, dengan rungutan itu juga berulang-ulang di kalangan pengundi India.

Penduduk perumahan awam Kerinchi, Iyan Perumal berkata Nurul Izzah terlalu sibuk menaikkan nama untuk dirinya sendiri di peringkat nasional berbanding kebajikan rakyat di kawasannya.

“Dia tidak banyak membantu. Dia tidak banyak melakukan apa-apa, terutamanya untuk kaum India. Dia bercakap untuk dirinya sendiri, bukan untuk kita. Dia bercakap di Parlimen kerana dia mahu didengar,” katanya kepada Malay Mail Online ketika ditemui.

Dalam kenyataan yang menunjukkan tindak balas oleh penduduk biasa Lembah Pantai, mereka turut menyalahkan pengundi kaya di Bangsar dengan menyebabkan mereka dua penggal diwakili Naib Presiden PKR itu.

Nurul Izzah Yang Menang Lembah Pantai Dengan Fitnah Tak Layak Merungut

Mereka menuduh Nurul Izzah berat sebelah terhadap kelas menengah, tidak seperti Raja Nong Chik yang mereka dakwa memberi lebih perhatian kepada mereka.

“Dia hanya muncul di kawasan Bangsar. Jika tidak, dia tidak akan berada di sini. Kami meminta dia datang ke sini juga tidak berjaya. Dia bercakap lebih banyak kepada orang Cina. Itulah sebabnya mereka mengundinya,” kata Salleh Asnawi dari Kerinchi kepada Malay Mail Online.

Pak Abu berkata pengundi di Pantai Dalam, khususnya di kawasan Taman Angkasa, berada di belakang BN dan – jika beliau dipilih – Raja Nong Chik.

Sumber: MMO