Mahathir Masih Marah LHDN Berani Kutip Cukai Tidak Dibayar Kawan-Kawan Taikun Beliau

Mahathir Masih Marah LHDN Berani Kutip Cukai Tidak Dibayar Kawan-Kawan Taikun Beliau

Mahathir sangat berang kerana kerajaan telah berani mengutip cukai yang belum dibayar sebanyak RM22.707 juta daripada rakannya, pemilik County Heights.

lee kim yew Mahathir Mengamuk Lagi Apabila Rakan Kongsinya Dikejar LHDN Kerana Lari Cukai

Mahathir telah mendapat banglonya dari pemilik Country Heights dan juga seorang pemegang saham besar hotel 5 bintang Palace of Golden Horses milik Country Heights.

Mahathir juga dalam perniagaan dengan taikun ini dan anak perempuannya dalam sebuah syarikat yang menyewakan jet peribadi dan pesawat di mana Mahathir disenaraikan sebagai Pengerusi Flyjet Sdn Bhd.

Flyjet kini memiliki dua Bombardier Challenger 601 dan satu Boeing 737-33A.

Mahathir Saja Layak Guna Jet Kerajaan Pergi Bercuti?

Sejak itu, Mahathir telah menyerang LHDN, menuduh ia akan memburu taikun-taikun perniagaan yang mesra Pakatan.

LHDN membekukan Deposit Tetap (FD) pemilik Country Heights dengan bank asing sebanyak RM126.0 juta sehingga dia bayar cukai. (Wow, saya harap saya mempunyai FD RM126.0 juta, walau pada kadar 4%, boleh mendapat RM5 juta setahun atau RM420,000 sebulan goyang kaki)

Walau bagaimanapun, pemilik Country Heights tidak pernah mempersoalkan dia berhutang cukai ini dan sejak itu telah membayarnya.

Jika anda berhutang cukai, bayar sahaja. Ia bukannya seperti anda tidak mampu atau akan menjadi miskin apabila anda membayar apa yang anda sudah berutang secara sah.

Tetapi memandangkan Mahathir terus tidak berpuas hati dan terus menyerang, LHDN terpaksa mengeluarkan kenyataan menyangkal dakwaan beliau, menyatakan undang-undang cukai dengan jelas menyatakan sama ada anda berhutang atau tidak.

Dan jika ada pembayar cukai yang tidak berpuas hati dengan penilaian mereka selepas audit atau siasatan, mereka boleh membuat rayuan kepada Pesuruhjaya Khas Cukai Pendapatan (SCIT) dalam tempoh 30 hari.

SCIT adalah badan bebas yang mempunyai kuasa untuk mendengar sebarang bantahan oleh pembayar cukai.

“Keputusan SCIT juga boleh dirayu di Mahkamah Tinggi atau Mahkamah Rayuan. Hak dan kepentingan pembayar cukai dilindungi dengan baik di bawah Akta Cukai Pendapatan 1967.”

Nampaknya, ia sentiasa mengenai kroni dan rakan-rakan taikun Mahathir.

Mahathir akan melindungi mereka sehingga akhir hayat dan jika anda berani menyentuh mereka, bersiap sedialah untuk menghadapi kemurkaan Mahathir.

Oleh Lim Sian See