Pakatan Putar Belit Berita Baik Menjadi Berita Buruk Tentang Ekonomi Negara

Baru-baru ini, penyebar propaganda Pakatan telah menyelak laporan Bank Dunia yang mengunjurkan kadar pertumbuhan KDNK Malaysia sebagai semakin perlahan sedikit pada tahun 2018 dan 2019 dari 5.2% kepada 5% dan kepada 4.8%.

Seorang penulis tidak diketahui dengan nama “Athena Athena” menulis dan sebuah artikel gempar kepada The Malaysian Insight dengan tajuk “Laporan Bank Dunia adalah berita buruk bagi BN” mengatakan bahawa ini adalah petunjuk bahawa Malaysia sedang dalam kesulitan – meskipun laporan Bank Dunia dengan jelas memuji dasar dan prospek Malaysia sambil menyatakan risiko itu adalah disebabkan oleh ekonomi global.

Ini juga walaupun pada kadar pertumbuhan 4.8% untuk sebuah negara bersaiz seperti kita dianggap sangat baik.

Boleh Percaya Mesej Rambang Di WhatsApp, Facebook & Twitter Tapi Tidak Bank Dunia?

Penyebar propaganda Pakatan lain yang menggunakan ini untuk meratap “kesuraman dan kegelapan” seperti blogger Mahathir “OutSyed The Box” menulis:

“Di Amerika Syarikat jika terdapat penurunan dalam pertumbuhan KDNK selama tiga suku (9 bulan) maka mereka mengatakan ekonomi berada dalam kemelesetan. Di sini Bank Dunia mengunjurkan penurunan pertumbuhan KDNK selama DUA tahun – 24 bulan.”

Saya tidak pasti di mana dia belajar ekonominya tetapi kemelesetan secara teknikal ditakrifkan sebagai pertumbuhan atau penguncupan NEGATIF ​​(di bawah sifar) dua suku berturut-turut – bukan 3 tempoh pertumbuhan perlahan.

Inilah jenis propaganda yang mengelirukan dan jelas salah yang Pakatan memang terkenal menggunakan pembohongan dan mengelirukan orang awam – yang mempunyai kesan mensabotaj ekonomi kita dengan menghakis keyakinan pengguna.

najib Saya Tarik Pelabur Masuk Malaysia, Pembangkang Halau Pelabur Keluar

Penyebar propaganda Pakatan bagaimanapun tidak menyebutkan bahawa unjuran asal Bank Dunia bagi Malaysia pada Disember 2016, mereka telah unjurkan kadar pertumbuhan Malaysia meningkat daripada 4.3% pada 2017 kepada 4.6% pada 2018 dan 2019.

Walau bagaimanapun, disebabkan oleh Malaysia mencatatkan kadar pertumbuhan KDNK lebih tinggi setakat ini pada 2017, Bank Dunia menaikkan unjuran mereka untuk Malaysia sebanyak dua kali.

Dalam unjuran terkini Bank Dunia pada Oktober 2017, mereka kini menjangkakan Malaysia akan berkembang 5.2% pada 2017, 5% pada 2018 dan 4.8% pada 2019 – semuanya lebih tinggi daripada laporan Disember 2016 yang asal.

Semak naik ini juga bermakna di sebalik pertumbuhan Malaysia meningkat sedikit dari 2017 hingga 2019 (walaupun pada tahap yang lebih rendah), ia juga bermakna unjuran kini menunjukkan pertumbuhan Malaysia menurun sedikit tetapi pada kadar yang lebih tinggi berbanding unjuran asal.

Inilah sebabnya mengapa saya percaya pembangkang adalah golongan yang tidak bertanggungjawab yang akan memutar belit berita baik untuk menjadikannya berita buruk bagi tujuan mensabotaj ekonomi kita dan berbohong kepada orang ramai untuk mendapatkan undi – semuanya hanya kerana mereka mahu meraih kuasa.

Apabila dibentangkan dengan fakta, pihak pembangkang kemudian akan melakukan serangan peribadi terhadap mereka yang memperbetulkan mereka, berfikir bahawa memarahi orang lain boleh mengalihkan perhatian dan menyembunyikan fakta bahawa mereka berbohong.

Rujukan:
Laporan Bank Dunia Disember 2016
Laporan Bank Dunia Oktober 2017

Oleh Eric See-To