Persatuan Penduduk Tanjung Bungah Tuntut Tubuhkan RCI Siasat Bencana Tanah Runtuh

Persatuan Penduduk Tanjung Bungah Tuntut Tubuhkan RCI Siasat Bencana Tanah Runtuh

Para penyelamat masih mengorek tanah runtuh maut yang melanda sebuah tapak pembinaan di Lengkok Lembah, Tanjung Bungah di sini pagi ini – namun reaksi marah terhadap insiden kemalangan itu sudah timbul.

Pengerusi Persatuan Penduduk Tanjung Bungah, Meenakshi Raman menuntut agar kerajaan negeri menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) untuk menyiasat punca tanah runtuh itu.

Meenakshi berkata insiden hari ini, yang telah mendakwa meragut nyawa mangsa yang tidak bersalah, harus menjadi yang terakhir.

Tanah Runtuh: Lim Guan Eng Kata Hanya Isu Kemalangan Tapak Kerja?

“Marilah kita menghentikan ini terus. Cukup cukup! Kenapa nyawa mereka yang tidak bersalah dikorbankan untuk pembangunan?” katanya ketika ditemui di tempat kejadian.

Meenakshi berkata baru sahaja minggu lepas wakil daripada 24 persatuan penduduk menggesa Kerajaan DAP Pulau Pinang menghentikan semua pembangunan lereng bukit di negeri ini.

Ini berikutan banjir kilat besar yang menjejaskan lebih daripada 100 kawasan seluruh negeri pada 15 September.

Meenakshi berkata setiap kali kumpulan sivil awam memberi komen tentang pembangunan lereng bukit di negeri itu, Kerajaan DAP Pulau Pinang akan menyanggahnya, memanggil mereka “tidak rasional.”

“Tetapi lihat apa yang telah berlaku. Ini sangat serius. Sebab itulah kami mengatakan bahawa kerajaan negeri mesti menghentikan semua pembangunan lereng bukit,” tegasnya.

Sumber: NST