Peter Anthony & Norhartaty Direman SPRM, Shafie Apdal Makin Takut, Rahsia Makin TerbongkarPeter Anthony & Norhartaty Direman SPRM, Shafie Apdal Makin Takut, Rahsia Makin Terbongkar

Peter Anthony & Norhartaty Direman SPRM, Shafie Apdal Makin Takut, Rahsia Makin Terbongkar

Selepas sahaja mengetahui Peter Anthony dan Norhartaty Rahmat bekas TSUB KKWL ditahan SPRM semalam cepat-cepat Shafie Apdal kembali ke Sabah hari ini. Shafie takut ditangkap tanpa pengikut di KL. Peter Anthony hari ini ditahan reman SPRM 5 hari dan Hartaty pula 6 hari. Lepas ini banyaklah maklumat yang diberikan kepada SPRM.

Shafie Apdal yang disambut penyokongnya di Lapangan Terbang Kota Kinabalu dalam kenyataan medianya berkata “Naib Presiden Warisan belum dibuktikan bersalah“. Shafie mengaitkan penahanan ini dengan strategi BN walhal ia adalah satu kes rasuah ketika beliau di KKLW dahulu. Hakikatnya semua tahu beliau kaki ‘komisyen’ ketika menjadi Menteri KKLW dahulu.

Peter Anthony & Norhartaty Direman SPRM, Shafie Apdal Makin Takut, Rahsia Makin Terbongkar

Manakala Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Seri Azam Baki berkata dianggarkan RM1.5 bilion peruntukan kerajaan pusat untuk melaksanakan projek di Sabah sejak 2009 hingga 2015 (NKRA) diseleweng di KKLW. Jumlah itu adalah daripada RM7.5 bilion peruntukan kerajaan disalurkan kepada KKLW. Siapa KKLW kalau bukan Shafie Apdal?

Lebih 60 syarikat akan disiasat dan SPRM akan mengheret semua dipercayai terlibat dalam kes berkenaan dan setakat ini pihaknya menahan 3 individu. Seorang kontraktor yang terdedah dan ditahan reman ialah Joseph Yu Sin Kong pemilik Sinkong Contructions Sdn Bhd. Tanya siapa Sinkong di Sabah? Sama ada beli atau jual projek syarikat inilah yang monopoli.

Peter Anthony & Norhartaty Direman SPRM, Shafie Apdal Makin Takut, Rahsia Makin Terbongkar

Dua syarikat lagi yang dibeku dari RM180 juta itu dimiliki seorang Taikun cina bernama “Mr Andrew” masih belum didedahkan maklumatnya. Belum direman. Setakat ini Joseph Yu Sin Kong sahaja. Mereka ini adalah dua taikun kontraktor yang paling kenyang ketika Shafie Apdal menjadi Menteri KKLW.

Khabarnya baru-baru ini Peter Anthony ada usaha mengeluarkan sejumlah wang RM30 juta dari satu akaun namun tidak dapat dilakukan kerana dibekukan. Ia mungkin dana rasuah dari sumber projek KKLW dahulu. Sama ada Tan Sri Joseph Lo, Mentua Peter Anthony terlibat, tidak dapat dipastikan. Pembekuan dana haram ini pastinya akan melumpuhkan terus parti Warisan. Taikun kontraktor Sarawak yang dulu bersama Shafie Apdal juga katanya bimbang jika akaun syarikat dibekukan.

Shafie Apdal jangan mendabik dada kerana selepas ini giliran kamu akan memakai baju oren “Lokap SPRM” itu.

Peter Anthony & Norhartaty Direman SPRM, Shafie Apdal Makin Takut, Rahsia Makin Terbongkar

Oleh Captain M