lim guan eng Projek Swasta RM15 Bilion: Kerajaan DAP Pulau Pinang Berhutang Rakyat Jawapan

Projek Swasta RM15 Bilion: Kerajaan DAP Pulau Pinang Berhutang Rakyat Jawapan

Sejak beberapa bulan kebelakangan ini, Kerajaan DAP Negeri Pulau Pinang tidak dapat atau takut untuk menjawab kenyataan-kenyataan saya yang lepas mengenai projek Terowong Pulau Pinang yang kontroversi.

Kerajaan DAP Pulau Pinang Perlu Jelaskan Lebihan Bayaran Yuran Rundingan RM136.4 Juta

Soalan seperti berikut telah dibiarkan tidak berjawab:

a) Kenapa kerajaan negeri telah membenarkan syarikat tujuan khas (SPV) Terowong Pulau Pinang untuk pra-jual hak tanah kerajaan berjumlah RM3 bilion walaupun projek jalan raya adalah 3 1/2 tahun lambat memulakan pembinaan,

b) kenapa syarikat SPV ini mampu membuat keuntungan RM61.5 juta dari hasil RM51.8 juta dalam hanya satu tahun jika RM220 juta yang telah dibayar oleh kerajaan negeri untuk membuat laporan kajian tidak 400% terlebih mahal.

c) Adakah Kerajaan DAP Pulau Pinang melanggar garis panduan perolehan apabila memberi projek mega terowong kepada syarikat yang juruaudit timbulkan kebimbangan yang ketara dan modal berbayar adalah 1,900 kali di bawah keperluan minimum JKR?

d) Kenapa projek kondo syarikat SPV terowong ini diluluskan dalam 8 hari tetapi perumahan mampu milik negeri mengambil masa 223 hari?

Syarikat Terowong Pulau Pinang Raih Untung RM61.5 juta Dari Pendapatan RM51.8 juta

Ramai rakyat Malaysia mendapati ini mengejutkan kerana DAP mengatakan bahawa mereka mengamalkan dasar ketelusan dan biasanya akan cepat mempertahankan diri tetapi kali ini, soalan-soalan tentang projek bernilai RM6.34 bilion menggunakan dana awam ini tidak dijawab langsung oleh mereka.

Walau bagaimanapun, saya akan terus bertanya kepada DAP mengenai projek ini walaupun mereka tidak dapat atau takut untuk menjawabnya.

Sumber-sumber telah memberikan saya maklumat bahawa tanah negeri seluas 50 ekar di Gurney Drive yang Kerajaan DAP Pulau Pinang telah benarkan syarikat SPV untuk pra-jual pada RM2.83 bilion kepada syarikat tersenarai awam dalam upacara di mana YAB Ketua Menteri adalah saksi akan menjadi sebahagian daripada projek yang dinamakan Wellness City of Dreams.

lim guan eng zarul Kerajaan DAP Pulau Pinang Dipersoal Benarkan Syarikat SPV Pra-Jual RM3 Bilion Tanah Negeri

Projek ini, yang akan dimiliki secara persendirian 100% dalam usahasama antara syarikat tersenarai dengan syarikat SPV Terowong Pulau Pinang, diumumkan mempunyai Nilai Pembangunan Kasar (GDV) sebanyak RM15 bilion.

Susun atur projek ini adalah seperti rajah di bawah.

Berdasarkan pengumuman sebelum ini oleh Kerajaan DAP Pulau Pinang, dana berjumlah “ratusan juta ringgit” yang tidak ditentukan akan digunakan untuk membina projek “Gurney Wharf” di sebelah projek City of Wellness. Projek Gurney Wharf dipromosikan oleh kerajaan negeri untuk menjadi tarikan utama pelancong dan akan mempunyai pantai berpasir direka khas, taman air, taman awam, taman skate, runcit kedai tepi laut Seaside Retail F & B, kemudahan makan pinggir laut termasuk gerai terkenal di pulau itu dan tempat jalan dermaga.

Kerajaan DAP Pulau Pinang telah menyatakan bahawa mereka akan membayar untuk projek Gurney Drive ini.

Kerajaan DAP Pulau Pinang juga mengatakan bahawa mereka akan membina jalan raya 8 lorong di hadapan pembangunan ini di sepanjang Gurney Drive yang akan menelan kos antara RM300 juta hingga RM400 juta. Kos pembinaan jalan raya ini juga disahkan akan dibayar oleh Kerajaan DAP Negeri Pulau Pinang.

Juga, Kerajaan DAP Pulau Pinang telah mengatakan bahawa mereka akan membina dengan kos sendiri, lebuh raya Pan Island Link 19.5km yang akan menghubungkan pembangunan ini ke Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang dalam projek yang akan menelan belanja RM7.5 bilion. Pada RM385 juta setiap km, lebuh raya ini akan menjadi yang paling mahal di Malaysia dengan lebih daripada dua kali ganda.

lim guan eng chow kon yeow Lebuh Raya Termahal Di Malaysia Setakat Ini Akan Dibina Di Pulau Pinang

Adalah jelas bahawa Kerajaan DAP Pulau Pinang membelanjakan hampir RM9 bilion dana negeri yang diperolehi dari tanah negeri dan penjualan aset ke atas projek-projek yang nampaknya menjadikan projek persendirian Wellness City of Dreams yang dengan Nilai Pembangunan Kasar (GDV) RM15 bilion sebagai benefisiari utama.

Sementara itu, Penang Development Corp (PDC) milik kerajaan negeri telah melihat keuntungan dan rizab tunainya menurun dalam beberapa tahun kebelakangan ini sehingga ia memerlukan pinjaman mudah tunai RM609 juta daripada kerajaan negeri awal tahun ini.

Soalan-soalan sekarang dibangkitkan kenapa Kerajaan DAP Pulau Pinang nampaknya memanfaatkan pemaju hartanah 100% milik swasta dan tidak membenarkan PDC mempunyai kepentingan dalam projek RM15 bilion ini – terutamanya memandangkan tanah di mana projek itu dijalankan adalah tanah negeri dan Kerajaan DAP Pulau Pinang membelanjakan sehingga RM9 bilion dana negeri dalam projek-projek yang seolah-olah membantu memastikan kejayaan projek Wellness City of Dreams ini?

Oleh Eric See-To,
Timbalan Pengarah Komunikasi Barisan Nasional.