Rancangan Subsidi Bahan Api Pakatan Harapan Tidak Praktikal, Kata Pakar Ekonomi

Rancangan Subsidi Bahan Api Pakatan Harapan Tidak Praktikal, Kata Pakar Ekonomi

Pakar ekonomi telah melabel rancangan Pakatan Harapan untuk mengembalikan semula subsidi bahan api sebagai tidak praktikal, sambil menambah kritikan sebelumnya terhadap beberapa pelan fiskal Pembangkang yang para pengkritik mengatakan bahawa ia lebih kepada populis berbanding pragmatik.

Bekas penolong setiausaha agung pembangunan ekonomi di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Jomo Kwame Sundaram, dan pengarang buku popular mengenai ketidaksamaan pendapatan, Muhammed Khalid, memberitahu forum secara langsung di Facebook pra Bajet 2018 yang dianjurkan oleh iMoney bahawa subsidi menyeluruh bahan api hanya memberi faedah kepada golongan kaya dan kelas menengah.

Kerajaan Masih Tampung Subsidi RM400 Juta Untuk Bahan Api - Johari

“Pada harga semasa ini tidak ada hujah untuk subsidi bahan api, jika harga melebihi US$200 setong maka saya bersedia untuk mempertimbangkannya kerana keadaan luar biasa tetapi tidak dalam keadaan sekarang,” kata Jomo sebagai respon kepada Ahli Parlimen PKR Kelana Jaya, Wong Chen.

“Betul tidak ada alasan untuk subsidi bahan api, dan sebenarnya kita semua tahu ia hanya dinikmati oleh kelas menengah dan bukan yang termiskin seperti yang anda katakan,” kata ahli ekonomi itu.

Pakatan Harapan telah menjadikan subsidi bahan api sebagai isu kempen utama dan telah memaparkan secara konsisten dalam Bajet yang lalu.

Wong Chen meneguhkan cadangan itu di forum hari ini, dengan mengatakan ia akan menjadi “tidak bermoral” bagi Malaysia sebagai negara pengeksport minyak untuk tidak memberi subsidi bahan api kepada golongan miskin.

BR1M Berjaya Bantu Orang Miskin, Akui PKR

Walaupun beliau mengakui idea itu mungkin mahal, Ahli Parlimen PKR Kelana Jaya itu berhujah bahawa perbelanjaan untuk subsidi bahan api akan berkurangan pada masa hadapan memandangkan perkembangan teknologi.

“Isu minyak sangat rumit. Kita tahu bahawa kereta elektrik akan datang, kita tahu bahawa enjin petrol akan diganti, kita tahu bahawa perubahan teknologi benar-benar cepat, pada satu tahap pergantungan pada penggunaan minyak turun,” katanya.

Wong Chen memetik peningkatan penggunaan dalam perkhidmatan perkongsian pengangkutan oleh penyedia Uber dan Grab sebagai bukti bahawa lebih ramai orang sedang meninggalkan kereta, dan dengan itu permintaan bahan api.

Pemimpin PKR itu juga berpendapat bahawa subsidi menyeluruh bahan api praktikal memandangkan bantuan yang disasarkan hampir tidak mungkin untuk dilaksanakan.

Harga Petrol Kita Menurun Sejak 2008 Berbanding Negara Pengeluar Minyak Lain

Tetapi Muhammed tidak bersetuju. Bekas pakar ekonomi Institut Penyelidikan Khazanah berkata, subsidi hanya untuk orang miskin, dan subsidi bahan api pada masa lalu sebaliknya menguntungkan golongan yang lebih berada.

“Saya menyokong apa yang dikatakan YB, golongan miskin mesti dibantu dengan subsidi. Tetapi bahan api bersubsidi adalah perkara paling buruk yang boleh anda lakukan kerana ia regresif. Orang miskin di kampung, yang menggunakan basikal atau motosikal, mereka tidak akan mendapat manfaat yang banyak,” katanya.

Pentadbiran Najib memansuhkan subsidi minyak pada 2015. Subsidi bahan api melibatkan kos kepada pembayar cukai sehingga RM25 bilion setahun, menurut anggaran kerajaan.

Jomo juga berkata subsidi bahan api hanya akan menggalakkan orang ramai untuk memiliki kereta sedangkan masyarakat harus bergerak ke arah menggunakan pengangkutan awam untuk mengurangkan pencemaran dan kesesakan. Walau bagaimanapun, pakar ekonomi itu mengakui masalah yang melanda sistem pengangkutan awam negara.

Tak Sampai Seminggu Dibuka, MRT Sudah Jadi Mangsa Vandalisme

“Apa yang perlu kita lakukan adalah membuat pengangkutan awam lebih menarik tetapi malangnya ia tidak menarik .. dan walaupun beberapa perkara ini telah diperbaiki tetapi ia tidak mencukupi.

“Kita perlu beralih dengan serius ke arah menggunakan pengangkutan awam dan jika subsidi diperlukan, ia patut disalurkan kepada pengangkutan awam yang lebih baik,” katanya.

Malaysia mempunyai salah satu daripada kadar pengangkutan (motorisation) tertinggi di dunia.

Sumber: MMO