Sekarang Mahathir Persetankan Najib & BN Kerana Lumrah Politik Juga?

Sekarang Mahathir Persetankan Najib & BN Kerana Lumrah Politik Juga?

Menurut Mahathir, apa sahaja yang beliau katakan tidak boleh dipercayai kerana ia semuanya adalah mengenai “lumrah politik”.

Beliau  mengatakan bahawa beliau adalah orang yang telah mempersetankan DAP pada masa lalu tetapi itu semua palsu kerana ia adalah “hanya politik”.

Sesuatu yang telah disebut oleh beliau beribu-ribu kali selama beberapa dekad boleh dipadam begitu saja hanya dengan satu “lumrah politik”.

Jadi, kenapa orang harus mempercayai orang yang tidak jujur seperti anda sekarang kerana semua yang anda katakan adalah “lumrah politik”?

Bagaimana kita boleh tahu bahawa apa yang anda katakan tentang Najib dan BN juga bukan “hanya politik” dan anda akan kembali U-Turn di masa hadapan?

“Dr M: Dulu saya persetankan DAP, itu lumrah politik. Sekarang saya persetankan Najib dan BN, itu lumrah politik juga.”

Bukan macam itu?

Siapakah setan sebenar di sini yang suka persetankan orang lain?

FMT: Tun Dr Mahathir Mohamad mengakui beliau pernah “mempersetankan” DAP ketika menjadi perdana menteri dulu, tetapi menyifatkannya sebagai lumrah politik untuk memburukkan imej musuh.

“Sayalah orangnya yang mempersetankan DAP. Dalam politik jika kita nak kalahkan musuh, kita terpaksa memburukan imej musuh. DAP adalah musuh parti saya dan saya sendiri,” katanya melalui catatan blog hari ini.

Dr Mahathir yang kini pengerusi PPBM dan Pakatan Harapan (PH), berkata, usahanya dan rakan-rakan UMNO mempersetankan DAP semasa berada dalam Barisan Nasional (BN) berjaya sehingga orang Melayu tidak boleh terima dan mendampingi DAP sama sekali.

“Ramai orang Melayu percaya jika BN kalah, maka DAP akan memerintah Malaysia. Lebih dari itu Lim Kit Siang (penasihat DAP) akan jadi perdana menteri,” katanya sambil menambah dirinya juga turut dipersetankan oleh DAP ketika itu.

Katanya, beliau tidak akan bekerjasama dengan DAP sekarang sekiranya percaya parti itu benar-benar syaitan.

Menurutnya, ramai bekas pemimpin tinggi Umno lain pernah bekerjasama dan menyokong DAP termasuk perdana menteri pertama, Tunku Abdul Rahman, bekas timbalan perdana menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan bekas menteri kewangan, Tengku Razaleigh Hamzah.

Malah, Dr Mahathir berkata Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang juga satu ketika dulu berpeluk dengan Kit Siang sewaktu sama-sama dalam Pakatan Rakyat.

Dr Mahathir berkata beliau bekerjasama dengan Kit Siang kerana ahli parlimen Gelang Patah itu menyokong “Deklarasi Rakyat” pada 2015 untuk menjatuhkan kerajaan Datuk Seri Najib Razak.

“Pada ketika itulah perjuangan politik kami menjadi sama. Kami berpendapat menjatuhkan Najib lebih penting daripada sengketa antara kami,” katanya dengan menambah hanya parti berbilang kaum sahaja boleh membentuk kerajaan.