lim guan eng Tanah Runtuh: Lim Kit Siang Dicabar Desak Anak Letak Jawatan

Tanah Runtuh: Lim Kit Siang Dicabar Desak Anak Letak Jawatan

Pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang dicabar mendesak anaknya, Lim Guan Eng meletakkan jawatan sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang kerana bertanggungjawab di sebalik insiden tanah runtuh di Tanjung Bungah.

Demikian kata Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Tan Sri Noh Omar sambil menyindir Lim Kit Siang perlu membuat desakan itu seperti mana yang dilakukan ke atasnya ketika insiden kebakaran Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah.

lim guan eng lim kit siang DAP Bakal Berkubur Akibat Cengkaman Dua Beranak - Pemuda PAS

“Dulu bila sekolah tahfiz terbakar di Datuk Keramat, ahli Parlimen Gelang Patah, Lim Kit Siang buat kenyataan, dia suruh menteri KPKT kena letak jawatan.

“Sekarang ini saya nak nasihatkan Lim Kit Siang suruhlah anak dia letak jawatan pula, ini terang-terang pembangunan yang dibuat, kementerian kita pun dia tak sokong, NRE pun tak sokong, tapi dia tarah juga.

“Lim Kit Siang tolong nasihat anak dia pula, letak jawatan, bertanggungjawab dengan (kejadian) tanah runtuh,” katanya pada sidang media di bilik media Parlimen, di sini, hari ini.

Dalam insiden tanah runtuh di Tanjung Bungah, Pulau Pinang Sabtu lepas, seramai 14 mangsa disahkan tertimbus, 13 daripadanya pekerja warga asing manakala seorang warga tempatan.

Tanah Runtuh: Lim Guan Eng Kata Hanya Isu Kemalangan Tapak Kerja?

Kejadian kira-kira jam 8.50 pagi Sabtu, 14 buruh binaan yang sedang bekerja di lereng bukit di situ tertimbus tanah runtuh menimpa mereka dari kecerunan kira-kira 35 meter.

Noh selaku ahli Parlimen Tanjung Karang juga berkata, pemimpin Barisan Nasional (BN) tidak seperti pembangkang yang gemar mengabil kesempatan dan mempolitikkan isu khususnya apabila berlaku kemalangan.

“Bila jadi kemalangan seperti ini, kita tidak seperti pembangkang ambil kesempatan dan mempolitikkan isu, di mana pendirian pembangkang, mereka ini jangan asyik cari salah orang.

“Walaupun ini bukan isu politik, tapi ini terbukti, apa jua pembangkang, dia akan cari peluang,” tegasnya.

lim guan eng lim kit siang Perlembagaan Parti Sendiri Pun Tidak Dimartabatkan, Bagaimana Pula Perlembagaan Negara?lim guan eng lim kit siang Perlembagaan Parti Sendiri Pun Tidak Dimartabatkan, Bagaimana Pula Perlembagaan Negara?

Katanya lagi, pihaknya masih menanti reaksi balas Lim Kit Siang terhadap kegagalan pentadbiran Lim Guan Eng yang turut melibatkan kemalangan akibat ketidakpatuhan garis panduan pembangunan kementeriannya.

“Bila tahfiz terbakar, dia cari peluang dia nak politikkan isu dia nak tekan saya, menteri KPKT mesti letak jawatan, dia cakap saya kena bertanggungjawab apabila berlaku kebakaran.

“Sekarang ini tuhan maha kaya, terjadi kepada anak dia, suruhlah anak dia letak jawatan, nak tengok apa komen Lim Kit Siang,” katanya.

Sumber: MalaysiaGazette