Tanah Runtuh Tanjung Bungah: Rumah Mampu Milik? Bukan Pembangunan Tanah Bukit?

Tanah Runtuh Tanjung Bungah: Rumah Mampu Milik? Bukan Pembangunan Tanah Bukit?

Kerajaan DAP Pulau Pinang terus mempertahankan diri mereka terhadap tragedi tanah runtuh yang membawa maut dengan menjawab soalan yang tidak ada sesiapa bertanya dan juga terus menegaskan bahawa ia adalah rumah mampu milik.

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, projek hartanah berkembar 50 tingkat terdiri daripada 980 unit kondominium 864 kaki persegi yang berharga antara RM428,000 hingga RM468,000 seunit – atau antara RM495 sekaki persegi hingga RM541 sekaki persegi – yang hampir dua kali ganda harga RM275 sekaki persegi banglo tanpa kolam renang ‘mampu milik’ Ketua Menteri.

Ini rumah mampu milik?

Tanah Runtuh Tanjung Bungah: Rumah Mampu Milik Atau Kondominium Mewah?


Baca juga: Tanah Runtuh Tanjung Bungah: Rumah Mampu Milik Atau Kondominium Mewah?
Baca juga: Kelulusan Pembinaan Kolej TAR Dijadikan Alasan, Tapi Kolej TAR Jauh Dari Cerun Bukit

Kerajaan DAP Pulau Pinang juga terus menjawab bahawa tapak projek tidak melanggar mana-mana undang-undang kerana ia tidak melebihi 76 meter di atas had paras laut untuk dikelaskan sebagai pembangunan bukit.

Walau bagaimanapun, tiada siapa menuduh bahawa projek itu adalah pembangunan di puncak bukit. – jadi saya tidak pasti mengapa Kerajaan DAP Pulau Pinang mahu menjawab begini.

Orang ramai bertanya mengapa tapak projek itu betul-betul di sebelah cerun bukit curam dengan tompok gondol yang terdedah pada kuari di atasnya.

Selain itu, DAP nampaknya memanggil NGO dan Ambiga sebagai pembohong.

MMO: Kerajaan DAP Pulau Pinang tidak pernah meluluskan sebarang projek pembangunan di cerun bukit melebihi 76 meter sejak 2008, kata EXCO negeri Jagdeep Singh Deo hari ini.

Jagdeep juga mengatakan bahawa NGO boleh menendang DAP keluar dari Pulau Pinang jika mereka mahu tetapi mesti mendapat “fakta” yang betul.

Walau bagaimanapun, NGO Pulau Pinang dan Ambiga mendakwa bahawa mereka mempunyai bukti bahawa kerajaan DAP telah meluluskan 55 blok pembangunan bertingkat tinggi di kawasan bukit yang sensitif antara tahun 2008 hingga 2015 – diklasifikasikan sebagai 250 kaki di atas paras laut dan / atau dengan kecerunan yang lebih daripada 25 darjah.

Anda boleh membaca surat terbuka Ambiga kepada Lim Guan Eng tahun lepas di sini: We have been vindicated, NGO tells Guan Eng

Kerajaan DAP Pulau Pinang hanya membuat lebih banyak musuh dan menimbulkan kebencian lebih ramai orang – terutamanya di kalangan NGO – kerana mempertahankan perkara yang tidak dapat dipertikaikan dengan menggunakan pembohongan dan putar belit.

Oleh Lim Sian See