lim guan eng Tanah Runtuh: Tiada Siapa Paksa Kerajaan DAP Luluskan Projek Pembinaan Di Bawah Kuari

Tanah Runtuh: Tiada Siapa Paksa Kerajaan DAP Luluskan Projek Pembinaan Di Bawah Kuari

Kerajaan DAP Pulau Pinang baru sahaja keluar dengan jawapan yang pelik mengatakan bahawa ketinggian tapak pembinaan dengan tanah runtuh yang membunuh itu adalah hanya 40 meter di atas paras laut dan di bawah paras 76 meter yang dianggap sebagai pembangunan puncak bukit – oleh itu memenuhi garis panduan NRE 2005.

Mereka kemudian berkata bahawa jika anda tidak berpuas hati maka sila buat laporan SPRM.

Walau bagaimanapun, tiada siapa yang bercakap mengenai ketinggian atau altitud tapak pembinaan.

Orang ramai bercakap mengenai ketinggian dan kecerunan bukit yang betul-betul di sebelahnya serta fakta bahawa penggondolan hutan yang luas termasuk kuari lama di atas bukit yang tidak akan menghentikan aliran air.

Lim Guan Eng juga diminta memberi komen mengenai kenyataan Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Wan Junaidi bahawa tapak pembinaan berhampiran kuari, katanya, “Saya difahamkan oleh Datuk Bandar Maimunah Mohd Shariff bahawa kuari itu telah diluluskan oleh pentadbiran terdahulu.”

HELLO, tiada siapa yang suruh anda supaya meluluskan tapak pembinaan di bahagian bawah kuari.

Ini seperti menyalahkan landasan kereta api yang dibina oleh orang lain kerana anda memilih untuk berdiri di tengah landasan dan dilanggar oleh kereta api.

Jika anda tahu kuari itu sudah wujud di situ sejak beberapa dekad lalu, anda tidak boleh meluluskan projek pembinaan di kaki bukit tersebut.

Saya tahu lebih awal. Pasti kesalahan kini akan dialihkan kepada kerajaan BN negeri sebelum ini. Jawapan tipikal dari DAP yang sentiasa berputar belit.

Oleh Lim Sian See