Pelan Tindakan Pakatan Harapan Untuk Kebankrapan Nasional

Pelan Tindakan Pakatan Harapan Untuk Kebankrapan Nasional

Saya mengakui bahawa bajet alternatif Pakatan adalah revolusi positif berbanding dengan yang diperkenalkan oleh Najib pada 27 Oktober. Ada alasan untuk ini: Selama bertahun-tahun, pemimpin Pakatan telah mendakwa bahawa Malaysia akan bankrap. Malangnya bagi mereka, ia tidak berlaku. Setelah membaca bajet mereka, saya fikir mereka telah memutuskan untuk mengambil tindakan sendiri. Jika Malaysia enggan bankrap, maka mereka akan bankrapkan ia apabila mereka berkuasa.

Berikan mereka kredit kerana bertindak proaktif.

PAS Sindir Pakatan Harapan Tolak Bajet 2018 Tapi Mohon Dana Lagi

Mari kita mulakan dengan hakikat kelakar bahawa cadangan mereka adalah sangat bercanggah. Mereka mahu menggantikan GST dengan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST), tetapi mengekalkan sistem pelaporan GST semasa. Tetapi GST dikenakan pada setiap peringkat rantaian bekalan, manakala SST hanya terpakai untuk satu peringkat. Jadi, apa yang ada untuk entiti perniagaan laporkan? Laporkan kepala hotak kau lah.

Lebih penting lagi, pengkritik menanyakan dengan tepat bagaimana Pakatan bercadang untuk menggantikan kehilangan RM42 bilion dalam hasil kerajaan apabila menghapuskan GST. Pakatan memberitahu kita tidak perlu bimbang – sebaik sahaja GST mansuh, pengguna akan mula membelanjakan lebih banyak dan aktiviti perniagaan akan dipergiat. Akibatnya, kerajaan secara automatik akan mengumpulkan lebih banyak hasil cukai daripada ledakan ekonomi yang terhasil.

Mahathir Terangkan Bagaimana Pakatan Boleh Hapuskan GST

Bunyi hebat, kan? Kecuali teori yang sama itu yang gagal, diperjuangkan selama beberapa dekad oleh Republikan AS dan kini presiden mereka, Donald Trump. Dan bukti-bukti terhadapnya telah jelas. Kajian 65 tahun di AS mendapati bahawa pemotongan cukai gagal merangsang ekonomi sebagaimana dakwaan penyokong mereka.

Tetapi kerana kita bercakap mengenai GST khususnya, pertimbangkan satu contoh yang relevan. Pada tahun 2008, kerajaan UK mengurangkan kadar VAT negara mereka (versi GST mereka), tetapi peningkatan dalam perbelanjaan pengguna tidak menjadi kenyataan. Pada awal tahun berikutnya, kajian terhadap perniagaan kecil UK mendapati bahawa 97% daripada mereka berkata potongan itu tidak memberi kesan kepada perniagaan mereka (lihat laporan BBC di sini).

Sehubungan itu, walaupun Pakatan menghapuskan GST, perbelanjaan pengguna dan aktiviti perniagaan tidak mungkin melonjak sebagai tindak balas – dengan itu, lupakanlah untuk melihat pendapatan cukai tambahan. Pakatan akan berkata, tunggu dulu, kita juga akan mengimbanginya dengan menghapuskan pembaziran dan rasuah – RM20 bilion boleh diperolehi dengan cara ini, mereka dakwa. Sudah tentu, rekod mereka sendiri di pejabat politik menunjukkan mereka mempunyai kredibiliti sifar untuk menangani ini.

Pakatan Kini Kata Tidak Akan Mansuhkan GST Jika Menang PRU14

Sejak Pakatan mengambil alih Pulau Pinang dan Selangor, perbelanjaan mengurus negeri (OPEX) tidak menurun, tetapi meningkat mendadak dan pesat. OPEX kerajaan Pulau Pinang meningkat daripada RM252.3 juta pada tahun 2007 kepada RM825.9 juta pada tahun 2015. Bagi Selangor, angka itu masing-masing RM1.15 bilion dan RM2.34 bilion. Jadi, siapa yang anda mahu tipu? Mereka telah membuktikan diri mereka sebagai pembelanja besar, bukan penabung besar.

Boleh dikatakan, mereka berhasrat untuk membuat kerajaan lebih banyak berbelanja dengan menaikkan upah minimum kepada RM1,500. Selama tiga tahun, kerajaan akan membayar separuh kenaikan. Idea bodoh: Putrajaya akan dibebani dengan lebih banyak hutang, sementara banyak perniagaan – dihukum oleh kos operasi tambahan – akan dipaksa untuk menutup, mengetepikan pekerja sedia ada, atau menunda pengambilan pekerja. Pengangguran akan meningkat, ekonomi akan perlahan, dan hasil cukai akan jatuh lebih jauh – bagaimana mereka sepatutnya mendapatkan hasil gantian untuk menghapuskan GST sekali lagi?

Apalah Sangat Ganti Rugi Fitnah Berbanding Gaji Wan Azizah & Rafizi

Dan seperti yang mereka katakan, tidak ada makan percuma. Kebanyakan perniagaan hanya akan melepaskan kos kenaikan gaji kepada anda, pengguna purata. Newsflash: perniagaan bukan entiti kebajikan. Apa saja kelebihan yang pengguna perolehi dari penghapusan GST dan gaji minimum yang lebih tinggi akan hilang sebaik sahaja harga barang dan perkhidmatan meningkat setiap hari. Itulah cara yang curious (baca: skizofrenik) menangani kenaikan kos sara hidup.

Seseorang tertanya-tanya sama ada Pakatan memahami prinsip asas ekonomi. Pendekatan mereka terhadap tanggungjawab fiskal, kebangkitan ekonomi, dan kelegaan pengguna sama seperti membelai bayi dan kemudian menekupnya dengan bantal sehingga mati. Pasti, itu banyak perubahan – jika kebankrapan nasional adalah matlamat anda. Tetapi lagipun, bagaimanakah Pakatan boleh ‘selamatkan’ Malaysia melainkan mereka terlebih dahulu bankrapkannya? Rancangan yang bijak.

Oleh