anwar Adakah Matlamat Pakatan Harapan Hanya Mahu Lantik Bekas Banduan Jadi PM? - PERKASA

Adakah Matlamat Pakatan Harapan Hanya Mahu Lantik Bekas Banduan Jadi PM? – PERKASA

Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) membidas keputusan Pakatan Harapan yang mencalonkan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri Malaysia yang ke-8.

Presidennya, Datuk Ibrahim Ali berkata, keputusan Harapan itu seperti membelakangkan Yang di-Pertuan Agong.

Menurutnya, semua pihak perlu menghormati undang-undang dan prosedur Pengampunan Diraja bukannya terus membuat pengumuman Anwar akan menjadi perdana menteri selepas dibebaskan.

Cubaan Terdesak, Terbodoh & Terbaru Anwar Ibrahim Untuk Keluar Penjara

“Apakah PRU akan datang ini akhirnya menobatkan bekas banduan sebagai perdana menteri?” kata Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA), Datuk Ibrahim Ali.

Jika ini caranya, saya tidak tahu bagaimana nanti Pakatan Harapan akan mentadbir negara.

“Kita harus hormati undang-undang yang ada. Bagi saya, seseorang yang hendak mendapat pengampunan harus mengikut prosedurnya dan seolah-olah pengumuman itu membelakangi Yang di-Pertuan Agong,” katanya dalam sidang media di Ibu Pejabat Perkasa, di sini, hari ini.

PAS Tuntut Penjelasan Mahathir Berhubung Kes Liwat Anwar Ibrahim

Ahad lalu, Pakatan Harapan telah menamakan Tun Dr Mahathir Mohamad dan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai perdana menteri dan timbalan perdana menteri sementara jika gabungan pembangkang berjaya menumbangkan BN pada pilihan raya umum akan datang.

Harapan juga akan membebaskan segera Datuk Seri Anwar Ibrahim dan kemudian melantiknya sebagai perdana menteri baru dalam masa 6 hingga 12 bulan.

Ketua Setiausaha Harapan, Datuk Saifuddin Abdullah memberitahu, Pakatan Harapan akan menyegerakan proses untuk mendapatkan Pengampunan Diraja bagi membebaskan Anwar sejurus gabungan parti itu menang pada PRU14 akan datang.

Ibrahim berkata, jika Anwar dilantik maka pentadbiran negara akan dimiliki oleh keluarganya Anwar iaitu Wan Azizah, Anwar dan anak mereka Nurul Izzah.

“Ini seolah-olah tiada kepimpinan lain yang boleh menjadi perdana menteri. Di Malaysia luar biasa, ada banduan belum keluar lagi dan diumumkan jadi perdana menteri,” katanya.