Hutang Kerajaan Persekutuan Bukan Di Paras Bahaya!

Hutang Kerajaan Persekutuan Bukan Di Paras Bahaya!

Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Razak menegaskan kekeliruan dan fitnah berkenaan hutang Kerajaan Persekutuan berada di paras berbahaya, adalah tidak benar.

Melalui laman blognya, Perdana Menteri menyatakan pada akhir Jun 2017, hutang Kerajaan Persekutuan mencatat 50.9% daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK), angka yang masih di bawah paras had yang ditetapkan Kerajaan iaitu 55% daripada KDNK.

Nak Hentam Kerajaan Tapi Beza Hutang Kerajaan Dengan Hutang Luar Pun Tak Tahu?

“Ini menunjukkan hutang Kerajaan masih kekal terurus, malah semakin berkurang 53.2% pada akhir Jun 2016. Ini merupakan pencapaian yang patut kita banggakan.

“Bukan itu sahaja, nisbah hutang Kerajaan berbanding KDNK Malaysia adalah lebih baik berbanding negara maju seperti Singapura pada paras 112%, United Kingdom pada 89.3%, Kanada pada paras 92.3% dan banyak lagi contoh-contoh yang lain,” katanya.

Najib turut menyangkal pertuduhan bahawa Kerajaan bakal muflis hanya berdasarkan hutang Kerajaan Persekutuan sedangkan badan ekonomi antarabangsa seperti Bank Dunia, menaikkan unjuran KDNK daripada 4.9% kepada 5.2% bagi 2017.

Semakan Semula Unjuran KDNK Bukti Bank Dunia Meyakini Malaysia

Malah, menurut Perdana Menteri tidak masuk akal untuk mengatakan negara akan muflis apabila banyak negara luar mahu melabur dan merangka perjanjian perdagangan dengan Malaysia.

Meskipun Kerajaan hari ini menghadapi cabaran fitnah pembangkang yang mengharapkan ekonomi Malaysia ranap semata-mata untuk mendapat kuasa, Kerajaan hari ini akan sentiasa mencari jalan mengukuhkan ekonomi negara bagi menaikkan nama negara setaraf dengan kuasa besar ekonomi dunia yang lain, tegas Najib.