Azmin Umum Putus Dengan PAS Untuk Lonjak Undi Cina - Ilham Center

Azmin Umum Putus Dengan PAS Untuk Lonjak Undi Cina – Ilham Center

Menteri Besar Selangor Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mengumumkan keputusan tiada lagi rundingan dengan PAS dalam temubualnya kepada akhbar Nanyang Siang Pau bertujuan untuk melonjakkan lagi sokongan pengundi Cina terhadap Pakatan Harapan (PH) pimpinannya di negeri itu.

Pengarah Eksekutif badan kajian Ilham Center, Hisommudin Bakar berkata Azmin amat jarang memberi temubual ekslusif kepada media, namun apabila Pengerusi PKR Selangor itu memilih akhbar Cina Nanyang Siang Pau untuk membuat pengumuman tersebut bermakna undi Cina lebih penting di Selangor.

DAP Sokong PAN, Tuduh Azmin Tak Layak Pimpin Pakatan Harapan Selangor

“Bagi pengundi Cina, PAS kini merupakan liabiliti bagi mana-mana parti yang membentuk kerjasama dengan parti berkenaan.

“Pendirian ini sedikit sebanyak membantu lonjakan sokongan terhadap MB Azmin yang selama ini masih berusaha untuk mengelakkan pertembungan dengan PAS bagi memaksimumkan kemenangan PH Selangor,” katanya kepada The Malaysian Insight.

Dengan kata lain, Azmin sudah membuat keputusan nekad hanya memilih DAP dan menolak PAS dalam menghadapi PRU14.

“Kini, tumpuan MB ialah merangka strategi mengekalkan kemenangan di Selangor dengan rakan komponen di dalam Pakatan Harapan Selangor.

“Selain itu, ianya dapat meningkatkan motivasi sesama rakan di samping memberikan keyakinan kepada seluruh pengundi Selangor bahawa fokus PH Selangor jelas untuk meneruskan dasar yang baik untuk rakyat,” kata Hisommudin lagi.

Azmin dalam temubual dengan akhbar Cina itu sebelum ini berkata beliau menghormati kedudukan tiga EXCO PAS di dalam kerajaan negeri kerana mereka dipilih oleh rakyat pada PRU 13.

 

Timbalan Pesuruhjaya II PAS Selangor Yunus Hairi berkata kenyataan Azmin itu bakal menamatkan spekulasi kerjasama politik antara PKR dan PAS di Selangor selepas ini.

“Dia (Azmin) dah cakap macam tu (tiada kerjasama). Secara politik pun, PAS dah putus tahaluf dengan PKR. Tak ada sebarang perbincangan pilihan raya antara PAS Selangor dan PH Selangor lepas ini,” katanya.

Sumber: AIDC