Kenapa Rafizi Tidak Layak Dikasihankan Dihukum Penjara 30 Bulan Kerana Isu NFC

Kenapa Rafizi Tidak Layak Dikasihankan Dihukum Penjara 30 Bulan Kerana Isu NFC

Rafizi baru sahaja mengeluarkan kenyataan tentang bagaimana dia berjuang untuk rakyat dan kerana itu dia dihukum penjara 30 bulan kerana “mendedahkan rasuah” berkaitan NFC.

Secara tipikal, cerita itu berakhir dengan meminta orang ramai menderma lebih banyak wang kepadanya.

Undang-undang adalah undang-undang. Walaupun tiada orang yang mahu melihat sesiapa dihumban ke penjara, penting untuk memperbetulkan cerita Rafizi yang memesongkan mengenai apa yang sebenarnya berlaku.

Gagal Langsai Ganti Rugi, Rafizi Terima Notis Bankrap

Menggunakan penyata bank NFC Corp pada 7 Mac 2012, Rafizi membuat tuduhan secara umum bahawa NFC Corp telah menyalahgunakan pinjaman mudah (soft loan) RM250 juta untuk membeli kondominium mewah dan bukannya untuk membiak lembu.

Bagaimanapun, syarikat NFC mempertikaikannya dan menyaman Rafizi kerana fitnah – kes yang dimenangi NFC di mahkamah tinggi. Rafizi kemudian membayar ganti rugi RM300,000 kepada NFC.

Pada asasnya, Rafizi telah melanggar Akta BAFIA dengan mendedahkan penyata bank persendirian syarikat NFC untuk membuat tuduhan yang kemudiannya dibuktikan di mahkamah sebagai palsu.

Undang-undang BAFIA sangat jelas di sini. Sekiranya anda mendedahkan penyata bank orang lain, anda melanggar undang-undang. Rafizi tahu tentang ini.

Mengapakah dia harus dikasihankan apabila dia secara sukarela dan sengaja melanggar undang-undang untuk memfitnah orang lain?

Rafizi bukan pun orang pertama yang “mendedahkan” masalah syarikat NFC ini. Pihak kerajaan sendiri yang “mendedahkan” NFC.

Laporan Ketua Audit Negara 2010 mengatakan bahawa NFC telah gagal mematuhi objektif pembentukannya selepas pinjaman mudah sebanyak RM250 juta telah diberikan oleh kerajaan.

Pada ketika “pendedahan” oleh Rafizi pada Mac 2012, Jawatankuasa Kira-kira Wang Awam Parlimen (PAC) telah meneliti isu NFC berdasarkan apa yang dinyatakan dalam laporan AG. Begitu juga dengan SPRM. (Rujuk sini)

Rafizi bukanlah “hero” yang mendedahkan NFC jadi kenapa dia layak “dikasihankan” kerana berlagak wira?

Anda juga harus ingat bahawa tidak seperti laporan RM305 juta yang terlalu mahal untuk Terowong Dasar Laut Pulau Pinang, RM250 juta yang diluluskan di bawah Kementerian Pertanian di bawah Muhyiddin Yassin ketika itu adalah pinjaman mudah yang NFC masih perlu membayar kos faedah dan membayar balik pinjaman tersebut.

Ya, projek itu menghadapi masalah pelaksanaan – sebahagiannya disebabkan kelewatan kerajaan dalam membina rumah penyembelihan serta jalan yang lengkap menuju ladang – tetapi pada penghujung hari, NFC masih perlu membayar balik.

Untuk mengatakan bahawa Rafizi tidak mendapat manfaat daripada “pendedahan” Mac 2012 yang menyalahi undang-undang itu pastinya tidak benar.

Disebabkan ini, Rafizi menjadi popular dan sebutan orang ramai. Dia kemudian diberikan kerusi Parlimen Pandan untuk bertanding dalam PRU13, yang dia menang dan telah meraih gaji bebas cukai bulanan sebanyak RM29,000 sejak itu.

Rafizi Dicabar Jawab 5 Soalan Berkaitan Aliran Wang INVOKE

Dengan menggunakan kemasyhurannya, dia juga telah mengumpul berjuta-juta derma daripada orang ramai di mana sebahagian wang itu kemudian dikesan untuk membayar caj perkhidmatan kepada syarikat milik Rafizi yang membekalkan tenaga kerja kepada INVOKE.

Bertentangan dengan dakwaannya bahawa dia tidak mengambil satu sen pun daripada orang awam, kemasyhuran dan kekayaannya yang dinikmati adalah kerana “pendedahan” NFC ini.

Patutkah kita berasa kasihan terhadap Rafizi kerana “dia tidak mendapat apa-apa” apabila dia sendiri melanggar undang-undang secara sedar?

Dipupuk dan digalakkan oleh “pendedahan” NFC ini, Rafizi kemudian meneruskan membuat tuduhan-tuduhan yang tidak berakhir dan semakin jahat terhadap banyak pihak dan pelbagai entiti.

Ini termasuk Langkah Kajang yang memulakan perpecahan Pakatan Rakyat dan tuduhan kononnya Tabung Haji menghadapi kesulitan kewangan yang membawa kepada ramai jemaah mengeluarkan simpanan mereka dan kehilangan tempat mereka dalam giliran mengerjakan ibadah haji.

Surat Terbuka Luahan Hati Untuk YB Rafizi

Yang terakhir adalah Rafizi salah tuduh bahawa Menteri Abdul Rahman Dahlan telah memberikan projek kepada “abangnya” atas dasar bahawa tokoh korporat itu berkongsi nama akhir yang sama.

Walaupun Rafizi mengakui bahawa dia salah, dia masih enggan memohon maaf.

Dan siapa yang boleh melupakan keterangannya dalam mahkamah bahawa tuduhannya terhadap cincin berlian Rosmah hanyalah satu gurauan?

Sejak itu, dia kalah banyak kes fitnah dan masih menghadapi banyak perbicaraan lagi.

Jangan beritahu saya bahawa seseorang memaksa dia memfitnah. Dia melakukannya secara sukarela – menyedari bahawa dia akan mendapat perhatian.

Kasihankan Rafizi? Saya tidak fikir begitu.

Oleh Lim Sian See