Para Penganalisis Tidak Percaya Janji-Janji Gila Pakatan Harapan

Para Penganalisis Tidak Percaya Janji-Janji Gila Pakatan Harapan

Memberi reaksi terhadap kenyataan pengerusi Pakatan Dr Mahathir bahawa Pakatan tidak akan dapat memenuhi janji-janji yang telah dibuatnya dalam manifesto pilihan raya umum jika pakatan itu berkuasa, para penganalisis politik berkata rakyat harus tahu sepenuhnya tentang apa yang mereka pilih.

Mereka berkata pembangkang menyedari bahawa dasar sedia ada yang dipersoal mesti dikekalkan, sambil menambah bahawa Pakatan terpaksa menarik balik janji-janji yang “menipu pengundi memikirkan bahawa segala-galanya akan diberikan secara percuma”.

Mahathir Akui Manifesto Pakatan Harapan Bukan Janji

Langkah oleh pembangkang untuk berterus terang tentang janji tidak realistik mereka sekarang dan bukannya kemudian, menurut penganalisis, supaya ia tidak akan dipertanggungjawabkan terhadap janji-janji mereka, sambil menambah bahawa ia berharap para pengundi akan ingat janji-janji mereka sebagai “janji yang benar”.

Pakar-pakar ini, dalam membentangkan “kebenaran pahit” untuk para pengundi yang mengharapkan pada Pakatan untuk gula-gula besar, berkata mereka boleh melupakan pembangkang untuk menghapuskan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST), menyediakan pendidikan awal kanak-kanak percuma dan pendidikan tinggi percuma (universiti awam), meningkatkan gaji minima di semenanjung dari RM1,000 menjadi RM1,500 sebulan dan menangguhkan pembayaran balik pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Negara sehingga gaji peminjam mencapai RM4,000 sebulan.

Mahathir Akui Janji-Janji Pilihan Raya Pakatan Tak Mampu Dicapai

Mereka juga memberi amaran kepada negeri-negeri pengeluar minyak supaya tidak memberi harapan untuk mendapat 20% royalti minyak, seperti yang dijanjikan oleh pembangkang.

Rakyat Malaysia, mereka menambah, lebih baik bertanya kepada pembangkang bagaimana ia akan menunaikan janjinya untuk menurunkan harga minyak, yang bergantung kepada kuasa pasaran.

Antara janji lain yang dijanjikan oleh Pakatan untuk memancing pengundi muda ialah insentif perkahwinan sebanyak RM500 bagi belia yang baru pertama kali berkahwin.

Profesor Madya Fakulti Pengajian Komunikasi dan Media Universiti Teknologi Mara Dr Ismail Sualman berkata Dr Mahathir tahu realiti dan janji-janji yang dibuat itu tidak praktikal.

Mahathir 'Kurang Yakin' Manifesto Pakatan Harapan

“Apabila manifesto dibuat, ia perlu rasional, boleh diukur dan boleh dicapai dalam jangka masa tertentu. Janji Pakatan Harapan tidak rasional dan tidak sesuai, mereka hanya populis.”

Ismail mengingatkan pengundi-pengundi Pakatan berada dalam kekacauan berterusan.

Ini, katanya, ditambah dengan pelan ekonomi dan tadbir urus pakatan longgar yang tidak jelas, hanya akan menimbulkan bencana bagi negara.

“Kerjasama antara puak Pakatan Harapan adalah lemah. Mereka ragu-ragu antara satu sama lain dan tidak ada kepercayaan. Malah rumah mereka tidak teratur. Ramai dalam Pakatan, terutama ahli PKR, tidak boleh menerima Dr Mahathir. Anda melihat protes dari anggota akar umbi, yang tidak dapat menerima beliau berpotensi menjadi perdana menteri dan bukannya Anwar Ibrahim.”

mahathir Reformasi Anwar Ibrahim Kini Jadi 'Reformati'

Profesor Undang-undang, Kerajaan dan Pengajian Antarabangsa Universiti Utara Malaysia Datuk Zainal Kling berkata pengundi perlu mengambil perhatian mengenai ketidakpastian jika Pakatan memerintah negara.

“Mereka tidak menyingkirkan perbezaan mereka, begitu juga isu dengan ideologi mereka. Soalan asas di sini adalah semata-mata ini: Bolehkah mereka dapat bertindak bersama?

“Sekurang-kurangnya Barisan Nasional mempunyai rekod prestasi terbukti dalam memenuhi janji-janjinya dan membangunkan negara.

“Apabila datang kepada kepentingan pelbagai kaum, semua orang diwakili dengan baik dalam gabungan pemerintah.”

Sumber: NST