Penanaman Semula Secara Agresif Oleh FGV Mula Membuahkan Hasil

Penanaman Semula Secara Agresif Oleh FGV Mula Membuahkan Hasil

Mempunyai peratusan tinggi pokok kelapa sawit tua telah lama menjadi cabaran bagi penanam pelbagai Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV).

Apabila FGV disenaraikan pada tahun 2012, hampir 50% pokok kelapa sawit berusia 21 tahun dan ke atas – angka yang membimbangkan yang sering ditekankan oleh para penganalisis sebagai menjadi halangan besar terhadap prestasi hasil ladang kumpulan tersebut.

Walau bagaimanapun, terus ke tahun 2018, isu lama ini sedang berubah menjadi lebih baik.

Terima kasih kepada penanaman semula tanaman yang agresif antara 13,000 hektar dan 15,000 hektar setiap tahun oleh kumpulan itu dalam tempoh enam tahun yang lalu, proses peremajaan pokok kelapa sawit FGV yang sudah tua mula membuahkan hasil.

FGV dijangka akan mengurangkan peratusan pokok lama (21 tahun ke atas) kepada 33% tahun ini dan dijangka mengurangkan lagi kepada kira-kira 25% pada tahun 2020.

Lebih penting lagi, peratusan pokok berusia muda dan berusia utama (prime) akan meningkat kepada kira-kira 47% tahun ini daripada 30% pada tahun 2012. Menjelang 2020, ia dijangka meningkat kepada 54%.

Usia purata pokok di estet FGV juga akan turun kepada 14 tahun pada 2018 dari 17.5 tahun pada tahun 2012. Ia akan lebih sederhana hingga 12.8 tahun pada tahun 2020 dan ke 12 tahun pada tahun 2022.

Berdasarkan pada lawatan syarikat baru-baru ini, RHB Research berpaling lebih positif terhadap asas FGV. Syarikat pembrokeran itu adalah antara yang pertama menaik taraf FGV kepada status “buy” tahun ini dengan harga sasaran RM2.30 sesaham.

Faktor sokongan termasuk peremajaan profil kelapa sawit yang telah menghasilkan kos sederhana, kesan dari inisiatif penjimatan kosnya, pemulihan sisa melalui jualan palm kernel shell dan enap cemar sawit, pensijilan RSPO bagi kilang minyak kelapa sawitnya membolehkan FGV mendapat pengiktirafan kelestarian minyak sawit dan minyak isirong sawit premium yang diperakui.

Tambahan lagi, FGV dijangka akan melakukan lebih banyak pelupusan aset di masa hadapan serta potensi penggabungan dan pengambilalihan (M&As) untuk simpanan tanah huluan, kata unit penyelidikan.

zakaria arshad FGV Yakin Kekalkan Momentum Kukuh Syarikat Usahasama

Kisah pemulihan

RHB Research dalam laporan terbaharunya berkata: “Kami percaya pendapatan FGV dijangka akan meningkat lebih kukuh dari tahun kewangan berakhir 31 Disember, 2018 dan seterusnya.

“Sentimen pelabur terhadap saham mungkin berubah setelah FGV menunjukkan profil usia pokoknya yang lebih baik hasil peremajaan di ladang, yang akan membawa kepada peningkatan pendapatan; serta mula menunaikan komitmennya untuk pelupusan aset bukan teras dan inisiatif penjimatan kos.

“Kami percaya manfaat ini melebihi risiko, kerana pasaran masih tidak yakin dengan kisah pemulihan FGV.”

Oleh itu, RHB Research menaikkan anggaran pendapatan FGV sebanyak 6% hingga 9% untuk FY2017-2019, untuk mengambil kira kesan jualan palm kernel shell dan produk buangan lain, serta menimbulkan sedikit kerugian yang lebih tinggi di bahagian hilirannya.

“Kami perhatikan ramalan kami pada masa ini mengandaikan peningkatan pendapatan tahun ke tahun (y-o-y) 55% pada FY2018, diikuti dengan pertumbuhan 22% y-o-y pada FY2019. Pendapatan FY2017-2019 yang kami unjurkan pada masa ini adalah 12% -20% di atas kesepakatan itu,” tambahnya.

Pada masa yang sama, RHB telah menaikkan harga sasaran saham FGV kepada RM2.30 daripada RM1.85 sebelumnya.

“Target EV (enterprise value) kami setiap hektar kini berada pada US$6,500 per hektar. Kami percaya sentimen terhadap saham akan berubah sebaik sahaja FGV menunjukkan profil umur dan inisiatif penjimatan kos yang lebih baik, membawa kepada peningkatan pendapatan dari FY2018 dan seterusnya.”

Hasil ladang

Dengan peningkatan profil umur, RHB Research menunjukkan bahawa hasil FFB seharusnya mula bertambah baik.

Pada FY2016, FGV merekodkan hasil FFB sebanyak 14.5 tan setiap hektar dan dianggarkan telah meningkat kepada 15.4 tan setiap hektar pada FY2017.

Selepas itu, unit penyelidikan tersebut menjangkakan hasil FFB akan terus meningkat secara berperingkat hingga hampir mencapai 20 tan per hektar menjelang FY2020.

“Ini akan membantu membawa FGV hampir setanding dengan pesaingnya yang mempunyai pokok-pokok profil usia yang serupa,” tambahnya.

Kumpulan ini menyasarkan untuk meneruskan penanaman semula 14,000 hektar kepada 15,000 hektar setahun dalam FY2018-2019.

Berdasarkan asas bersih berdasarkan penanaman semula yang konsisten, FGV mengharapkan untuk melihat kenaikan bersih dalam keluasan matang kira-kira 1,000 hektar setahun dalam beberapa tahun akan datang.

Bagi penanaman baru, FGV berhasrat menanam di ladangnya di Indonesia dalam beberapa tahun akan datang. Daripada 17,000 hektar tanah di Indonesia, syarikat itu telah menanam 8,000 hektar setakat ini – yang mana 3,000 hektar ditanam pada FY2017.

Pada FY2018, ia bercadang untuk menanam 5,000 hektar manakala selebihnya 4,000 hektar disasarkan untuk ditanam pada FY2019-2020.

Sementara itu, kos FGV seharusnya mula sederhana dengan profil usia yang lebih baik selaras dengan peningkatan produktiviti.

Kumpulan itu sepatutnya melihat impak tahun penuh setelah mengupah 7,000 hingga 8,000 pekerja tambahan untuk menangani masalah kekurangan buruh tahun lalu.

Isu FELDA: Tuduhan Liar Lebih Enak Berbanding Penjelasan

Di samping itu, ia juga perlu melihat penjimatan kos dari impak tahun penuh penutupan empat kilang kelapa sawit pada separuh kedua 2017 – yang akan menghasilkan kadar penggunaan yang lebih tinggi di kilang-kilang lain, serta skim pemisahan sukarela (VSS) untuk pengurus kanan dan pemotongan kakitangan sebanyak 15% yang dilaksanakan pada suku keempat tahun 2017.

Secara keseluruhan, pengurusan FGV menyasarkan untuk mengurangkan kos unit sebanyak 7% -8% pada FY2018 kepada RM1,500 setan daripada RM1,620 setan pada FY2017.

Satu lagi perkembangan yang menarik adalah margin keuntungan yang diperoleh daripada jualan palm kernel shell dan produk sisa lain boleh berkisar antara 70% hingga 75%.

“Dengan mengandaikan kenaikan sebanyak RM40 juta daripada penjualan palm kernel shell, ini akan menghasilkan tambahan RM25 juta-RM30 juta untuk keuntungan FGV pada FY2018. Dari segi impak, ini bermakna tambahan 10% -12% dalam pendapatannya,” tambah RHB Research.

Pada FY2017, kadar pemulihan shell syarikat adalah pada 1% daripada FFB diproses. Ia mensasarkan untuk meningkatkan ini kepada 4% menjelang 2022.

“Jika ini dicapai, keuntungan FGV akan memberi manfaat dengan ketara. Kami tidak memperhitungkan potensi pendapatan daripada peluru PK lagi, untuk menjadi konservatif.”

Setakat ini, 8 daripada 68 kilang FGV telah menerima pensijilan semula RSPO. Kumpulan itu berharap 8 lagi kilang dapat pada suku pertama tahun ini.

Menjelang akhir tahun 2018, ia mensasarkan untuk memiliki 20 kilang tambahan yang diaudit – walaupun pensijilan mungkin tidak datang sehingga kemudian.

“Ini positif kerana FGV mampu menerima premium sebanyak US$5 per tan untuk MSM (minyak sawit mentah) yang diperakui dan US$70-US$80 setan untuk penjualan minyak palm kernel yang diperakui,” kata RHB Research.

Sumber: The Star