Rafizi 'Mati Katak', Pakar Pendedahan Yang Sia-Sia

Rafizi ‘Mati Katak’, Pakar Pendedahan Yang Sia-Sia

Rafizi Ramli baru saja dijatuhi hukuman penjara 30 bulan kerana melanggar Akta BAFIA dengan menunjukkan penyata akaun bank syarikat NFC pada tahun 2011.

Bersama dengan hukuman penjara 18 bulan dikekalkan oleh mahkamah rayuan kerana melanggar Akta Rahsia Rasmi (OSA) pada pertengahan tahun lepas, nampaknya tidak mungkin Rafizi boleh bertanding pada PRU14.

Dia perlu membatalkan kedua-dua sabitan OSA dan BAFIA di mahkamah dalam beberapa bulan akan datang tetapi masa tidak akan berpihak padanya.

Penjara 18 Bulan, Ingat Semula 'Pengorbanan' Rafizi Paling Lucu

Akta BAFIA ini sangat jelas. Semua maklumat perbankan adalah peribadi dan tidak harus didedahkan kepada orang lain.

Dan apakah yang telah dilakukan oleh Rafizi? Beliau mengadakan sidang akhbar untuk menunjukkan penyata akaun NFC kepada orang ramai untuk mendakwa bahawa NFC telah menyalahgunakan pinjaman mudah RM250 juta (ya, ia adalah pinjaman – bukan pembayaran oleh kerajaan seperti bayaran RM305 juta laporan Terowong Pulau Pinang) untuk membeli kondominium.

Ini rupanya merupakan tuduhan palsu kerana Rafizi tewas saman fitnah oleh NFC berikutnya dan terpaksa membayar ganti rugi RM300,000 kepada NFC.

Rafizi bukan pun orang pertama yang “mendedahkan” masalah syarikat NFC ini.

Ia adalah kerajaan sendiri yang “mendedahkan” NFC.

Laporan Ketua Audit Negara 2010 mengatakan bahawa NFC telah gagal mematuhi objektif pembentukannya selepas pinjaman mudah sebanyak RM250 juta telah diberikan oleh kerajaan.

Oleh itu, “pendedahan” Rafizi mengenai NFC menggunakan penyata akaun bank NFC untuk mendakwa bahawa NFC telah menggunakan pinjaman kerajaan bagi membeli kondominium adalah tajuk utama yang tidak berguna.

Bukan sahaja dia didakwa kerana memfitnah oleh NFC dan perlu membayar ganti rugi RM300,000, Rafizi kini menghadapi hukuman 30 bulan penjara.

rafizi Mohon Sumbangan Bayar Saman, Ke Mana Wang Itu Hilang?

Kes Akta Rahsia Rasmi (OSA) di mana Rafizi menunjukkan satu halaman (ya, hanya satu halaman) laporan audit ke atas 1MDB yang diklasifikasikan OSA bahkan lebih tidak berguna!

Pada Mac 2016, YB Rafizi menggunakan dokumen OSA untuk menyokong dua tuduhannya – bahawa 1MDB mempunyai hubungan perniagaan dengan Lembaga Tentera Angkatan Tentera (LTAT) dan ini telah menyebabkan kira-kira 110 orang veteran tentera yang tidak dibayar gratuiti secara tepat pada masanya.

Hakikat bahawa 1MDB mempunyai hubungan perniagaan dengan LTAT adalah maklumat awam sejak tahun 2013 apabila satu kenyataan awam telah dibuat oleh 1MDB bahawa ia telah menganugerahkan LTAT kontrak RM2.1 bilion untuk sebahagiannya membina 8 pangkalan tentera di seluruh negara dan untuk kos untuk memindahkan pangkalan udara Sungai Besi ke pangkalan baru seluas 750 ekar di Sendayan.

LTAT, yang juga memiliki Affin Bank, kemudiannya menjelaskan bahawa tidak ada kebenaran kepada tuduhan YB Rafizi. LTAT juga menjelaskan bahawa 70 dari 110 veteran telah dibayar manakala yang lain menghadapi masalah kerana maklumat tidak lengkap yang diberikan oleh veteran.

Bukan sahaja tuduhan Rafizi tidak berasas, tetapi ia sama sekali tidak berguna. Untuk kesungguhannya berlagak hero dan merebut tajuk utama, Rafizi dijatuhi hukuman penjara 18 bulan.

Selain itu, beliau juga didakwa oleh LTAT kerana memfitnah – perbicaraan masih berterusan.

Rafizi kini telah tewas banyak kes mahkamah secara berturut-turut sehingga ia tidak lagi melucukan. Dan dia masih menghadapi banyak lagi kes fitnah di mahkamah.

Keinginannya untuk berlagak hero dan menjadi relevan dalam politik Malaysia kini telah memakan dirinya sendiri.

Dia kini membayar akibat kebodohannya sendiri selama ini dan tidak patut mendapat simpati.

Ketika menunggu rayuan mahkamah mengenai kedua-dua sabitannya, Rafizi masih seorang lelaki yang bebas jadi dia masih dapat terus melakukan lebih banyak kerosakan kepada dirinya dengan membuat lebih banyak “pendedahan” yang tidak berguna dan tidak berasas.

Kenapa Rafizi Tidak Layak Dikasihankan Dihukum Penjara 30 Bulan Kerana Isu NFC

Oleh Lim Sian See