equanimity Rampasan Kapal Mewah Jho Low, Pembangkang Teruja

Rampasan Kapal Mewah Jho Low, Pembangkang Teruja

Rampasan kapal layar di Bali Indonesia milik Jho Low, membuatkan penyokong pembangkang teruja, sesuatu yang pelik kerana ia bukan milik Najib, Rosmah, anaknya atau mana-mana pemimpin BN.

Ini bukan rampasan pertama terhadap aset Jho Low. Sebelum ini, lukisan dan pesawat dimilikinya turut disita. Jadi, apa yang membuatkan penyokong pembangkang terlalu teruja?

Apapun, saman sivil terhadap Jho Low masih lagi digantung dan tiada tindakan pendakwaan jenayah dimulakan biarpun sudah dua tahun berlalu.

Jika anda percaya kepada laporan WSJ dan DOJ, wang untuk membeli aset berkenaan sudah dinyatakan tidak datang dari 1MDB atau 1MDB membayar secara terus untuk membeli aset berkenaan.

Mengapa Amerika Tidak Tangkap Saja Jho Low?

Maka, kapal layar itu atau aset lain yang disita bukanlah milik 1MDB dan 1MDB tidak pernah menuntut hak milik ke atasnya. Maka dengan itu, ia langsung tidak melibatkan 1MDB.

Majoriti aset ini dibeli selepas 1MDB membayar kepada Aabar BVI dengan pembayaran dibuat terus ke akaun Pengerusi Aabar Abu Dhabi, Khadeem Al Qubasi dan dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Mohd Husseiny. Kedua mereka adalah pengarah bagi Aabar BVI.

Bagi 1MDB, Aabar Abu Dhabi dan IPIC adalah bertanggungjawab terhadap wang yang dibayar 1MDB, maka, pada ketika ini, fokus utama 1MDB adalah menyelesaikan rundingan dengan IPIC selepas 1MDB membuat bayaran akhir USD1 bilion yang dipinjamkan IPIC pada Jun, 2015.

1mdb Keanehan Rakyat Malaysia: Yang Menipu CEO IPIC, Yang Dimaki Perdana Menteri Malaysia

Bon USD3.5 bilion masih lagi dijamin IPIC dan 1MDB turut masih memegang jaminan dari Aabar Abu Dhabi berkaitan unit dana berkenaan dan berikan mereka ruang untuk menyelesaikan rundingan berkenaan.

1MDB masih lagi mempunyai tuntutan yang sah dan bukti bagi mendapatkan kembali wang mereka. Ini bukan skandal RM100 bilion pada zaman Tun Dr Mahathir atau Datuk Seri Anwar Ibrahim yang hilang selama-lamanya dan tidak dapat diperolehi semula.

1MDB sudah mengurangkan banyak tanggungan hutang mereka dan banyak kemajuan dapat dilihat di TRX, 8 pengkalan tentera serta menyelesaikan perjanjian berat sebelah Penjana Tenaga Bebas (IPP) dimeterai pada zaman Dr Mahathir, yang turut menyelamatkan wang rakyat sebanyak RM200 bilion bagi tempoh 20 tahun akan datang.

Oleh Lim Sian See