wan azizah Sah! PAS Bakal Bertanding Di Permatang Pauh

Sah! PAS Bakal Bertanding Di Permatang Pauh

PAS mengesahkan akan bertanding di kerusi parlimen Permatang Pauh pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

Perkara itu diumumkan Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, dalam satu ceramah di Kampung Kubang Semang, di sini, malam tadi.

Abdul Hadi berkata, kerusi parlimen itu dimiliki PAS pada Pilihan Raya Umum 1978 menerusi wakilnya, Zabidi Ali.

“Ketika itu, kita tidak menang banyak kerusi di Kelantan , begitu juga di Terengganu. Namun, kita menang di Permatang Pauh. Ini adalah kerusi PAS dan kita mesti mendapatkannya semula,” katanya.

hadi awang Sekat Peruntukan: Presiden PAS Beri Nasihat Kepada Azmin Ali

Selain kerusi parlimen Permatang Pauh, PAS juga dikatakan akan meletakkan calon di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Penanti, Seberang Jaya dan Permatang Pasir.

Kerusi parlimen Permatang Pauh kini wakili oleh Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, yang memenanginya menerusi pilihan raya kecil (PRK) yang diadakan pada Mei 2015 berikutan penyandangnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim, hilang kelayakan sebagai Ahli Parlimen.

PAS bertanding di kerusi parlimen Permatang Pauh sejak 1969 sebelum menyerahkan kerusi itu kepada PKR pada pilihan raya tahun 1999. Anwar mewakili parlimen itu sejak 1982 atas tiket UMNO.

Pada 1999, Anwar tidak bertanding, namum, isterinya Wan Azizah memenangi kerusi parlimen Permatang Pauh hingga 2008, sebelum mengosongkannya pada 2009 untuk memberi peluang kepada suaminya kembali menjadi ahli parlimen kawasan itu.

wan azizah Sebelum Ini PKR Sombong & Berlagak Seolah Merekalah Parti Terkuat Di Dunia - PAS

Sementara itu, Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang, Muhammad Fauzi Yusof, berkata

PAS sudah memuktamadkan calon yang akan bertanding di kerusi parlimen itu.

Beliau enggan mendedahkan butiran calon itu, namun mengesahkan calon itu berasal dari Pulau Pinang dan antara pemimpin PAS negeri.

PAS juga, katanya, sudah menyenarai pendek 20 nama untuk bertanding kerusi DUN Pulau Pinang pada pilihan raya umum kelak.