azmin Skandal Tanah Ijok Secara Ringkas

Skandal Tanah Ijok Secara Ringkas

1998: Tanah diberikan oleh kerajaan BN Selangor kepada peneroka secara percuma.

2000: Para peneroka memberi tanah itu kepada pemaju swasta yang merupakan penyokong kuat Mahathir, Khairuddin Abu Hassan. Sebagai balasan, mereka dijanjikan pampasan wang tunai RM180,000 dan rumah.

Saya Akan Dedah ‘Sesuatu’ Jika Pemimpin PPBM Serang Saya - Khairuddin

Orang kuat Tun Dr Mahathir Mohamad, Datuk Khairuddin Abu Hassan

2000 – 2008: Projek ini tidak berjalan dengan baik sehingga 2008.

2008 – 2018: Di bawah bidang kuasa kerajaan Pakatan.

2009: Kerajaan negeri di bawah Khalid Ibrahim merampas tanah itu.

Pakatan & PKR Dialu-Alukan Terus Memfitnah Khalid Ibrahim

2013: Syarikat swasta menyaman Kerajaan Selangor di mana kes itu dibawa ke Mahkamah Tinggi. Walau bagaimanapun, syarikat itu tewas kes tersebut.

2014: Syarikat swasta merayu kes terhadap kerajaan negeri Selangor di Mahkamah Rayuan. Walau bagaimanapun, mereka tewas lagi.

2014: Tan Sri Khalid Ibrahim digulingkan oleh Azmin Ali, yang mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Selangor baru.

Hak Saya Nak Sokong Sesiapa, Tapi Bukan Azmin - Khalid Ibrahim

2015: Walaupun mereka telah tewas dua kali di mahkamah dan tanah itu tidak lagi di bawah nama mereka, syarikat persendirian menjual tanah tersebut kepada syarikat tersenarai awam sebanyak RM1.18 bilion.

2016: Sebelum perbicaraan di Mahkamah Persekutuan, kerajaan negeri di bawah Azmin Ali mengaku bersalah dan menyerahkan tanah kepada syarikat swasta, dengan syarat tanah itu hanya dijual kepada syarikat awam yang dinyatakan di atas.

azmin ijok Kerajaan Selangor Tidak Boleh Runding Tepi Atau Rahsia - Khalid Ibrahim

2018: Pampasan wang tunai RM180,000 dan rumah diberikan kepada peneroka.

Jumlah pampasan yang diberikan kepada peneroka ialah RM420 juta walaupun syarikat swasta menerima RM1.18 bilion daripada jualan tanah milik peneroka.

Azmin Dicabar Dedah Dokumen 'Rundingan Tepi' Skandal Tanah Ijok

2018: Komunikasi Strategik BN (BNSC) membangkitkan isu ini dan menyoal keputusan terburu-buru Azmin yang menyerah kalah kerana telah memenangi dua kali dalam perbicaraan sebelum itu.

BNSC turut mempersoalkan baki RM756 juta daripada penjualan tanah itu. Adakah adil bagi peneroka hanya menerima RM421 juta daripada jumlah jualan sebanyak RM1.18 bilion oleh syarikat swasta?

2018: Bekas MB, Khalid Ibrahim mendakwa bahawa banyak broker dan ejen ingin membantu dalam isu tanah dengan menjaga kepentingan syarikat swasta yang terlibat. Walau bagaimanapun, beliau menolak tawaran mereka kerana mereka tidak peduli dengan hak peneroka.

azmin Tanah Ijok: Kenapa Serah Tanah Peneroka Kepada Syarikat Khairuddin?

Khalid Ibrahim juga membantah Azmin atas tindakannya kerana ia merugikan Selangor dan dia mahu semua orang terlibat disiasat.

Penjualan tanah itu pada RM12 setiap kaki persegi juga menimbulkan banyak persoalan kerana kawasan itu melihat perkembangan pesat dengan pembukaan lebuh raya LATAR.

Tanah yang sama dijual pada harga RM40 hingga RM65 bagi kaki persegi sekarang, bukankah kadar RM12 bagi kaki persegi terlalu rendah?

Berapakah nilai tanah jika dijual dalam tender terbuka?

Kenapa Serah Kembali Tanah Ijok Kepada Syarikat Didakwa 'Kroni BN'?

Sumber: Therakyat