Eksport Malaysia Terus Melambung Tinggi, Bila Malaysia Nak Bankrap?

Eksport Malaysia Terus Melambung Tinggi, Bila Malaysia Nak Bankrap?

Tahun lalu, Malaysia menjangkakan nilai eksport sekitar 6% sahaja namun ianya jauh melebihi jangkaan apabila ianya melambung sehingga 17.9% berikutan permintaan luar yang tinggi.

Tinjauan oleh Reuters mendapati eksport negara perlahan pada dua bulan sebelumnya melonjak melebihi ramalan kenaikan sebanyak 11.4% di atas permintaan yang lebih tinggi bagi barangan perkilangan, perlombongan dan pertanian.

Ianya sekaligus menafikan dakwaan bahawa pendapatan negara tidak stabil sepertimana disebut-sebutkan oleh pembangkang seperti Pemuda DAP Dyana Sofya.

Adakah Pakatan Harapan Lebih Gembira Jika Malaysia Dikenakan Sekatan Dagangan Terhadap Eksportnya?

Menerusi Facebooknya, Dyana merungkaikan beberapa sebab mengapa ‘Gen Y’ perlu bimbang jika Datuk Seri Najib Tun Razak terus menjadi Perdana Menteri untuk tempoh lima tahun lagi.

Antaranya adalah mendakwa Najib menyebabkan hutang negara hampir mencecah RM1 trilion tahun ini dan akan mencecah sehingga RM2 trilion pada akhir 2025.

Senada dengan Dyana, Timbalan Ketua Pemuda PAN Faiz Fadzil bimbang hutang kerajaan kini sudah mencecah RM900 bilion tidak termasuk hutang 1MDB.

“Dengan hutang yang begitu tinggi dan pendapatan yang berkurangan, kerajaan tidak mempunyai kekuatan ekonomi untuk membangunkan aspirasi-aspirasi TN50 baik dari segi peningkatan kualiti kehidupan, pendidikan, infrastuktur dan pendapatan tinggi.

“Malahan, generasi muda dan akan datang bakal membayar hutang puluhan bilion 1MDB yang akan ditutup sedangkan hasil hutang tersebut dirompak sang penguasa di Putrajaya dan konco-konconya,” dakwa Faiz dipetik Roketkini.

Hutang Kerajaan Persekutuan Bukan Di Paras Bahaya!

Apa yang jelas, dakwaan Dyana dan Faiz sekadar tohmahan tanpa asas dan dibidas oleh Timbalan Pengarah Strategik BN (BNSC) Datuk Eric See-To.

Bukan sahaja nilai hutang kerajaan yang dinyatakan tidak tepat – RM680 bilion bukannya RM900 billion – hutang luar sehingga RM800 bilion adalah termasuk hutang sektor swasta dan bukan hutang kerajaan semata-mata.

Sementara pembangkang terus mendakwa pendapatan negara semakin berkurang, Malaysia terus mencatatkan pertumbuhan tinggi nilai eksport disamping dagangan dijalankan menggunakan mata wang ringgit mengukuhkan lagi mata wang negara.

Reuters melaporkan, ringgit merupakan salah satu mata wang berprestasi terbaik di Asia dan telah mengukuh kira-kira 12% sejak kejatuhannya pada tahun lepas.

Antara penyumbang kepada nilai tambah eksport Malaysia adalah dari China dimana negara Republik Rakyat itu melonjak 17.9% pada Januari berbanding bulan sebelumnya dengan tambahan permintaan terhadap produk bahan kimia, elektrik dan elektronik.

Penghantaran ke Amerika Syarikat naik 8.7%, manakala eksport ke Kesatuan Eropah naik 13.6%.

Sumber: Malaysian Digest