gnanaraja Kenapa Persoal Lim Guan Eng? Najib Pun Bergambar Dengan Jho Low

Kenapa Persoal Lim Guan Eng? Najib Pun Bergambar Dengan Jho Low

Para penyokong DAP mengatakan bahawa gambar Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng dengan ‘Dato Sri’ yang dibayar RM19 juta untuk cubaan menghentikan penyiasatan ke atas Terowong Pulau Pinang tidak bermakna apa-apa kerana PM Najib juga mengambil gambar di atas kapal layar dengan ahli perniagaan kontroversi Jho Low.

Ini memberikan saya peluang untuk menerangkan turutan kejadian.

Pada bulan April 2009, PM Najib bertemu dengan Sultan Arab Saudi, Raja Abdullah Riyadh, di mana beliau telah dikurniakan anugerah tertinggi kerajaan Arab Saudi, King Abdul Aziz Order of Merit (First Class).

April 2009

Laporan akhbar kemudian mengatakan bahawa Raja Abdullah dan PM Najib bersetuju untuk membentuk usaha sama dalam industri minyak dan gas. Di sinilah Raja Abdullah telah mengesyorkan PM Najib untuk meneroka bersama PetroSaudi yang dimiliki oleh anak ketujuhnya, Putera Turki.

Selain menjadi putera kesayangan Raja Abdullah ketika itu, Turki juga menjadi Gabenor wilayah Riyadh, wilayah terbesar di Arab Saudi di mana terletaknya ibu negara.

Dalam foto-foto PM Najib dengan Jho Low yang disebarkan secara meluas pada bulan Julai 2009, kebanyakan orang hanya melihat Jho Low (yang fasih berbahasa Arab dan memulakan kerjayanya dengan menjalankan perniagaan di Timur Tengah) namun terlepas pandang Putera Turki yang hanya bersebelahan dengan PM Najib.

Julai 2009

Pada masa itu, tidak ada salahnya bertemu Putera Turki di atas kapal layar untuk perbincangan yang berdasarkan cadangan Raja Abdullah untuk meneroka usaha sama.

Dokumen rasmi dari Putera Turki bersama dengan surat terlampir dari PetroSaudi pada bulan Ogos 2009 menunjukkan turutan kejadian.

Surat-surat seterusnya dari Kedutaan Arab Saudi turut menyokong usaha sama dengan PetroSaudi milik Putera Turki.

Bagaimanapun, dengan kematian bapanya dan bapa saudaranya Raja Salman ditabalkan, Putera Turki telah diketepikan hingga membawa Putera Turki menjadi sasaran dalam perebutan kuasa tahun lalu di mana dia ditahan kerana dakwaan rasuah tetapi kini telah dibebaskan.

Dalam kes Lim Guan Eng, ‘Dato Sri’ itu pastinya bukan keturunan diraja dari mana-mana negara dan jika memang Lim Guan Eng yang tidak berkasut itu berada di rumah ‘Dato Sri’ tersebut, maka dia harus menjelaskan hubungan dan tujuan lawatannya dengan seseorang yang dibayar RM19 juta untuk menghentikan siasatan rasuah ke atas projek mega kesayangan Ketua Menteri.

Oleh Eric See-To