lim guan eng Rakyat Makin Bosan Dengan Ketua Menteri Pengecut Nombor Satu?

Rakyat Makin Bosan Dengan Ketua Menteri Pengecut Nombor Satu?

Berikut adalah trend menarik yang ditunjukkan di Malaysiakini, benteng sokongan Pakatan.

Artikel di mana Lim Guan Eng mempertahankan dirinya mengenai skandal Terowong Pulau Pinang adalah kurang popular daripada artikel mengenai soalan-soalan berkaitan Terowong Pulau Pinang itu sendiri.

lim guan eng Kerajaan DAP Pulau Pinang Digesa Dedah Proses Bida Projek Terowong Dasar Laut

Sebagai contoh, semasa Wee Ka Siong mencabar Guan Eng untuk berbahas, artikel Malaysiakini mendapat 749 perkongsian dan apabila Lim Guan Eng menolak untuk berbahas, ia mempunyai 391 perkongsian.

Dan kemudian apabila Wee Ka Siong berkata Lim Guan Eng adalah seorang pengecut dan tidak perlu begitu banyak alasan daripada Lim Guan Eng untuk tidak berbahas, ia menerima 873 perkongsian.

Walau bagaimanapun, jawapan Lim Guan Eng mengakui bahawa beliau adalah seorang pengecut menerima 984 perkongsian yang mana adalah lebih tinggi.

Apabila Eric See-To memberitahu Lim Guan Eng jangan langsi kerana beliau bukan nombor satu, artikel ini mempunyai 721 perkongsian tetapi apabila Lim Guan Eng berkata beliau masih nombor satu dan bahawa Eric adalah penipu dan suka menyaman, artikel itu hanya mendapat 184 perkongsian.

Jawapan Eric bahawa beliau hanya pernah menyaman seorang sahaja sebelum ini iaitu Lim Guan Eng, jawapannya mendapat 564 perkongsian.

gnanaraja Apa Lim Guan Eng Buat Di Rumah Suspek Terima Rasuah Syarikat Terowong?

Lebih terkini ialah apabila Eric mempersoalkan Lim Guan Eng mengenai gambarnya dengan lelaki bernilai RM19 juta itu, artikel itu mendapat 816 perkongsian.

Artikel dengan respons daripada Lim Guan Eng yang mengatakan bahawa satu gambar tidak membuktikan apa-apa dan di mana beliau mengancam untuk menyaman media hanya menerima 313 perkongsian.

Walau bagaimanapun, jawapan Eric meminta Lim Guan Eng jangan ‘over react’ dan menegaskan bahawa gambar Lim Guan Eng itu adalah di rumah lelaki RM19 juta itu, ia menerima 517 perkongsian.

Kekurangan minat dalam jawapan Lim Guan Eng ini juga dicerminkan dalam bilangan tontonan video di Facebook.

Video terakhir Lim Guan Eng di mana beliau berkata Wee Ka Siong berbohong dalam tuduhannya ke atas Terowong Pulau Pinang hanya menerima 4,300 tontonan.

Walau bagaimanapun, video terakhir Wee Ka Siong yang bertanyakan soalan mengenai Terowong Pulau Pinang menerima 45,000 tontonan.

Sementara yang sebelum itu mendapat 20,000 tontonan.

Dan juga 48,000 tontonan.

Walaupun media sosial dan portal berita – termasuklah Malaysiakini – bukanlah ukuran populariti Lim Guan Eng, adakah ini menunjukkan bahawa Skandal Terowong Pulau Pinang yang semakin besar itu memberi kesan besar kepada kepercayaan rakyat terhadap Lim Guan Eng dan popularitinya?

Mungkinkah orang ramai kini semakin bosan dengan pengecut nombor satu yang beliau akuinya sendiri dengan bongkak itu?

Oleh Lim Sian See