Rekod Prestasi Pengurangan Hutang Mahathir & Pakatan Tidak Bagus

Rekod Prestasi Pengurangan Hutang Mahathir & Pakatan Tidak Bagus

Saya terhibur dengan kenyataan Tun Dr Mahathir baru-baru ini sebagai respons kepada PM Najib bahawa manifesto Pakatan akan mengurangkan hutang kerajaan kita.

Manifesto Pakatan untuk PRU14 adalah mengenai menghapuskan segala-galanya dan membayar banyak dedak kepada rakyat termasuk memberi RM250 sebulan bagi setiap orang yang menerima gaji minimum, yang mana adalah tidak logik.

Malah, hanya sedikit yang disebut dalam manifesto mereka tentang bagaimana mereka bercadang untuk mengurangkan defisit atau hutang kerajaan.

Kesemua Projek Yang Terlebih Bayar Di Negeri Pakatan Juga Wang Cukai Rakyat

Rekod prestasi kedua-dua Kerajaan Selangor dan Pulau Pinang sejak ia berada di bawah kawalan mereka pada tahun 2008 adalah petunjuk yang baik bahawa Pakatan akan gagal untuk membiayai perbelanjaan tahunan. Perbelanjaan operasi tahunan bagi kedua-dua negeri itu telah meningkat dengan ketara dengan Kerajaan Pulau Pinang khususnya telah meningkat sebanyak 500% sejak tahun 2008.

Untuk membiayai perbelanjaan yang naik dengan mendadak ini, Kerajaan Pulau Pinang telah menjual hampir RM40 bilion tanah dan aset negeri manakala kedua-dua kerajaan negeri telah menaikkan caj hartanah dan pemaju dengan ketara yang mana menyebabkan peningkatan yang banyak dalam kos hartanah.

Kerajaan DAP Pulau Pinang telah menjual banyak tanah sejak mengambil alih pada tahun 2008 sehinggakan dianggarkan bahawa kurang daripada 5% tanah di Pulau Pinang masih dimiliki oleh kerajaan negeri – berbanding 18% pada tahun 2008.

lim guan eng Dalam Tempoh 6 Tahun, DAP Pulau Pinang Gadai Lebih 5,600 Ekar Tanah Kerajaan Negeri

Orang ramai mungkin tidak merasakannya hari ini tetapi ini akan memberi kesan kepada generasi akan datang kerana seseorang perlu membiayai peningkatan 500% dalam perbelanjaan operasi tahunan manakala tidak ada lagi aset negeri yang boleh dijual untuk membiayai ini.

Dalam kes Pulau Pinang, kebanyakkan caj pembangunan telah meningkat sebanyak dua kali ganda dan tiga kali ganda yang menyebabkan pemaju hartanah menyalurkan kos itu kepada rakyat.

Pengiraan telah menunjukkan bahawa peningkatan kos ini membawa kepada cukai RM120 per kaki persegi ke atas hartanah di Pulau Pinang yang kemudiannya dikenakan kepada rakyat dalam bentuk pinjaman hartanah yang lebih tinggi dan peningkatan dalam sewa yang menyebabkan kos sara hidup meningkat.

lim guan eng Di Pulau Pinang, Anda Juga Boleh Miliki Rumah Mampu Milik, Ihsan Kerajaan DAP

Selain itu, ramai rakyat Malaysia kini sedar bahawa pengurangan 95% hutang Kerajaan Pulau Pinang yang DAP tanpa segan silu cuba mengambil kredit pada masa lalu adalah disebabkan oleh tindakan Kerajaan Persekutuan pada tahun 2010 untuk menukar hutang air Pulau Pinang kepada pembayaran pajakan tahunan selama 45 tahun.

Dalam tahun kedua Azmin Ali sebagai Menteri Besar, Selangor juga telah kembali menjadi negeri defisit pada 2016. Pada masa yang sama, Azmin juga telah menandatangani untuk meminjam sebanyak RM7 bilion daripada Kerajaan Persekutuan untuk menjalankan penstrukturan semula air Selangor mereka.

Dalam kes Tun Mahathir, rekod pengurangan hutangnya tidak kuat. Dari 1981 hingga 2003, Tun Mahathir meningkatkan saiz hutang kerajaan sebanyak 706%.

Dalam tempoh 6 tahun terakhir Mahathir sebagai PM dari tahun 1998 hingga 2003, Mahathir meningkatkan hutang kerajaan kita sebanyak 112% apabila beliau secara konsisten menjalankan bajet defisit sebanyak 4% hingga 6% berbanding dengan bajet defisit semasa kita sebanyak 2.8% hingga 3% baru-baru ini.

Zaman Mahathir 27% Dari Pendapatan Digunakan Bayar Hutang, Kini 12% Apa Yang Tinggi?

Malah dalam 6 tahun pertama beliau berkuasa, Mahathir telah menggandakan nisbah hutang kepada KDNK kita sebanyak lebih daripada dua kali ganda daripada 44% pada tahun 1980 kepada 103.4% pada tahun 1986. Nisbah hutang kepada KDNK ini kekal di atas 60% selama lebih daripada satu dekad juga.

Akibatnya, nisbah hutang negara kita (jumlah yang perlu dibayar kerajaan ke atas hutang perkhidmatan berbanding dengan KDNK kita) adalah setinggi 31.8% pada tahun 1987 dan kekal melebihi 20% selama bertahun-tahun.

Bandingkan itu dengan nisbah hutang kepada KDNK kita sekarang sebanyak 50% dan Nisbah Hutang Perkhidmatan sebanyak 12% kini di bawah PM Najib.

Satu-satunya masa apabila hutang kerajaan di bawah PM Najib melonjak dengan ketara adalah ketika beliau mula-mula memegang jawatan itu pada 2009 di mana beliau memperkenalkan 3 pakej rangsangan besar yang menyebabkan hutang kita melonjak dari 40% kepada 50.8% dalam satu tahun disebabkan oleh kejatuhan dalam pelaburan dan eksport kita semasa Great Global Recession 2007 hingga 2012 – yang paling teruk sejak tahun 1930-an. Pada masa ini malah kerajaan Amerika Syarikat terpaksa menyelamatkan Citibank, General Motors dan AIG.

Fahami Mengapa Nisbah Hutang-KDNK Melonjak Dari 39% Kepada 51% Apabila Najib Jadi PM

Oleh kerana pakej-pakej rangsangan besar yang memberikan sejumlah besar wang ke dalam ekonomi kita, ekonomi Malaysia diselamatkan dengan cepat dengan ramai orang yang tidak menyedari potensi saiz dan skala kemusnahan yang mungkin berlaku jika langkah-langkah rangsangan yang meningkatkan hutang itu tidak diambil.

Ironinya, rakyat Malaysia yang menyalahkan PM Najib kerana meningkatkan hutang kerajaan itu sebenarnya menyalahkannya kerana menyelamatkan Malaysia pada tahun 2009.

Berdasarkan rekod prestasi Mahathir dan Pakatan serta manifesto “mansuh semuanya” mereka yang tidak bertanggungjawab itu, pasti hutang kerajaan kita akan naik mendadak.

Oleh Eric See-To