Keluarga Prebet Adam Mohon Maaf Kepada Kerabat Diraja Johor

Keluarga Prebet Adam Mohon Maaf Kepada Kerabat Diraja Johor

Keluarga Prebet Adam Jaafar, anggota tentera yang dikatakan mengamuk di kawasan Chow Kit di Kuala Lumpur pada tahun 1987, telah memohon maaf kepada keluarga diraja Johor.

Hawa Jaafar, 53, adik perempuan kepada Adam, menafikan legenda bahawa Prebet Adam melepaskan tembakan rambang kerana adik lelakinya dibunuh oleh Sultan Iskandar Ibni Almarhum Sultan Ismail ketika berkhidmat sebagai ‘caddy‘ golf kepada Almarhum.

Beliau berkata, mereka sekeluarga terpaksa menahan malu dan marah selama 30 tahun, kerana tidak dapat menjelaskan perkara sebenar kepada masyarakat dan pihak berkuasa.

“Adam mengamuk di Jalan Chow Kit, Kuala Lumpur pada tahun 1987 kerana masalah di tempat kerja dan bukannya kerana adik kami dibunuh Almarhum Sultan. Saya minta maaf kepada keluarga Diraja Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim, kerana terpalit dengan fitnah yang membabitkan abang saya, Prebet Adam.”

“Saya ingin menjelaskan bahawa tidak ada kematian yang melibatkan adik-beradik kami kerana pembunuhan. Kita semua masih hidup kecuali seorang yang meninggal pada tahun 1975 dalam kebakaran.

“Dengan nama Allah, tidak ada pembunuhan sama sekali,” katanya pada sidang akhbar di rumahnya di George Town pada hari Khamis, sebuah video dimuat naik akhbar Berita Harian ke saluran YouTubenya.

Video itu juga menunjukkan dua adik beradik yang lain hadir semasa sidang akhbar, Arina dan Arman. Adam adalah anak sulung daripada sembilan adik beradik.

Legenda insiden di Chow Kit itu mengatakan bahawa adik lelakinya itu berkhidmat sebagai ‘caddy‘ golf yang telah mengetawakan Sultan Iskandar apabila Almarhum terlepas pukulan.

Almarhum Sultan kemudian kononnya memukul kepala adik lelaki Adam dengan sebatang kayu golf, menyebabkan kematiannya.

Pada 17 Oktober 1987, Adam, seorang anggota tentera berusia 23 tahun, mencuri senapang M16 dan motosikal dari kem tenteranya di Ipoh. Penembak tepat Rejimen Ranger tentera itu kemudian menunggang ke Kuala Lumpur.

Malam berikutnya, dia menulis mesej di cermin bilik hotelnya: “Malam yang terkutuk untuk Adam. Misi: membunuh atau dibunuh. ”

Dia meninggalkan hotelnya dan pergi melakukan tembakan rambang di kawasan Chow Kit yang menyebabkan seorang mati dan beberapa yang lainnya cedera.

Adam menembak ke arah kereta dan di tangki bahan api stesen minyak yang menyebabkan kebakaran. Dia akhirnya menyerah diri dan semasa perbicaraannya, peguam belanya memfailkan kegilaan sementara.

Pada sidang akhbar pada hari Khamis, Hawa berkata keluarga itu tidak mengenali mana-mana ahli keluarga diraja Johor dan merayu pada media untuk membantu menceritakan kisah sebenar dan memaklumkan kepada Tunku Mahkota Johor atas permohonan maaf mereka.

“Kami telah dituduh menerima sogokan RM10,000 setiap bulan untuk menafikan pembunuhan itu. Lihatlah kediaman saya, kami cuma orang biasa. Kami tidak pernah terima sesen pun duit daripada mana-mana pihak untuk nafikan hal ini.

“Saya hanya mahu keadilan bagi mereka yang telah menjadi mangsa fitnah kerana ini,” kata Hawa.

Kontroversi Prebet Adam muncul semula apabila Tunku Ismail, Tunku Mahkota Johor, berkongsi pandangannya mengenai keadaan politik negara dalam tulisan di halaman Facebook Johor Southern Tigers pada hari Ahad (8 April).

Baginda menyentuh kisah Prebet Adam, mengatakan bahawa datuknya Almarhum Sultan Iskandar tidak diberi peluang untuk mempertahankan dirinya kerana keluarga diraja itu tidak memiliki kemudahan Internet, dan media arus perdana dikawal oleh pemerintah pada waktu itu.

Legenda Prebet Adam juga didedahkan dalam sebuah buku yang diterbitkan pada bulan Mei lalu, berjudul Konfesi Prebet Adam.

Pengarangnya, Syahril A. Kadir menulis di Facebook bahawa dia memaafkan mereka yang membuat tuduhan dan mengkritiknya kerana menulis buku itu.

“Ada yang mengatakan bahawa saya mereka cerita untuk membersihkan nama Almarhum Sultan Johor.

“Saya dituduh menerima dedak (rasuah) dan dihina tetapi saya menerimanya kerana saya tahu saya berada di pihak yang benar. Akhirnya, keluarga Prebet Adam sendiri telah menjelaskan apa sebenarnya yang berlaku,” katanya.

Buku Syahril berdasarkan wawancara beberapa tokoh-tokoh penting dalam kes itu, dan termasuk Adam sendiri, peguamnya, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, dan Leftenan Jeneral (R) Datuk Abdul Ghani Abdullah, pegawai tentera yang berjaya memujuk Adam menyerahkan diri.

Sumber: The Star